Kada nastupi četvrtak u ovoj sedmici bit će tačno godinu dana kako je preminuo jedan od najboljih igrača svih vremena Diego Maradona.

Diego Armando Maradona je preminuo 25. novembra prošle godine u svom domu u Buenos Airesu, a na kraju je utvrđeno da je legendarni fudbaler preminuo zbog posljedica srčanog udara.

Poslije je počela velika istraga oko ljekara koji su trebali voditi brigu o Maradoni. On je nekoliko sedmica prije smrti imao operaciju hematoma na mozgu i uspješno se oporavio.

Međutim, nakon što je pušten na kućno liječenje, tim ljekara se trebao brinuti o njemu ali to nisu radili kako su trebali. Smatra se da su oni odgovorni za njegovu smrt jer je bilo evidentno da su ga pravovremenom reakcijom mogli spasiti.

Ovih dana najviše je u centru pažnje ljekar Nelson Castro koji je nedavno objavio knjigu “Diegovo zdravlje: Istinita priča”. On je otkrio mnoge detalje iz Maradoninog života, ali i ono što se dešavalo kada je preminuo.

Zanimljiva činjenica je to da je Maradona imao dosta veće srce nego što je to običaj, i nevjerovatno je da je pred sahranu grupa navijača pokušala da to srce ukrade.

“Istina je da mu je srce bilo teško pola kilograma, a obično je teško oko 300 grama. Imao je veliko srce, srce sportiste, ali imao je i srčanu manu”, otkrio je Castro i dodao.

“Grupa navijača Gimnasije je imala plan da ukrade njegovo srce. Nisu uspjeli to da urade jer je se saznalo za to i morali su odustati. Diego je sahranjen bez srca jer je ono izvađeno kako bi se proučavalo, te kako bi se utvrdio tačan uzrok njegove smrti”.

PODIJELI