Ovih dana tema o kojoj se u bh. fudbalskoj javnosti iza kulisa konstantno govori je utjecaj menadžera na sastave igrača i pozive raznih selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine u nacionalni dres.

Neki igrači reprezentacije Bosne i Hercegovine pozivani su na reprezentativna okupljanja i pored toga što u svojim klubovima uopšte ne bilježe nastupe.

Kako prenosi N1 televizija, stigli su u posjed prepiske u kojoj se jedan poznati fudbalski menadžer hvali kako je završio posao za svog klijenta, koji će, prema onome što stoji u prepisci, dobiti priliku igrati u utakmici Bosna i Hercegovina – Kostarika, meču koji je odigran 27. marta ove godine.

Fudbalski agent unaprijed je znao kada i kako će njegov klijent zaigrati u državnom dresu, a za to je, kaže, i platio nekome u N/FSBiH.

“Moj mora bit’ pozvan i mora branit’ prijateljsku 27.3. protiv Kostarike! Tako sam dogovorio i kaparu dao“, stoji u dijelu prepiske.

Na kraju se i obistinilo sve što je menadžer napisao. Njegov klijent zaista jeste zaigrao u prijateljskom susretu protiv Kostarike, što predstavlja čvrst dokaz da je barem jedan igrač u reprezentaciji “kupio” svoje mjesto u nacionalnoj selekciji.

Kada se pregleda dalje dopisivanje, jasno se može uočiti kako je fudbalski agent prije vremena također upoznat i sa pozivima drugih reprezentativaca, koji nisu njegovi klijenti, što ukazuje na uvezanost sa ljudima koji vladaju bh. fudbalom.

Prije tri dana je na okupljanju reprezentacije održana i posljednja press konferencija uoči kvalifikacione utakmice sa reprezentacijom Kazahstana. Ivaylo Petev osvrnuo se kratko na optužbe Asmira Begovića (golman Evertona koji nema mjesta u “repki”), sada već sigurno bivšeg reprezentativnog golmana, koji je selektora, predsjednika saveza Vicu Zeljkovića i Zvjezdana Misimovića nazvao kriminalcima.

Na pitanje kako komentariše optužbe Asmira Begovića, Petev je kratko odgovorio “Nikako.”

Skandal u bh. fudbalu je na pomolu, a ukoliko se pokaže da ovo nije jedini slučaj u kojem je mjesto u reprezentaciji faktički kupljeno bit će to udarac od kojeg se vjera u Nogometni/Fudbalski Savez Bosne i Hercegovine teško može vratiti.

PODIJELI