PHOTO: Screenshot

Nacionalna policija države Španije uhapsila je 14 članova Barselonine navijačke grupe “Boixos Nois” (Loši momci).

Organizovana akcija policije je trajala gotovo dve godine. Policija je upala u sedište navijačke grupe i još 18 stanova gde je zaplenila 300.000 eura, kilogram kokaina, 5.000 biljaka marihuane, desetine komada oružja, kao i vrlo zanimljivu stvar, papire nacističke propagande.

Takođe je zaplenjen razni supremacistički materijal (koji propagira superiornost neke grupe na rasnoj, religijskoj ili drugoj osnovi), a povezan s radikalnom navijačkom grupom ‘Boixos Nois’ i bajkerima ‘Hells Angels’ kojoj je pripadao jedan od vođanavedeno je u saopštenju.

Tiče se časopisa, simbola i zastava povezanima s Hitlerovim režimom, kao i fotografijama “Firera”.

Policija je blokirala više od 20 bankovnih računa, zapečatila tri stambena objekta i 27 vozila te zaplenila preko 300.000 evra u gotovini za koje pretpostavlja da je zarađeno putem nezakonitih poslova organizacije.

Naime, Istraga je otvorena početkom 2020. godine kada su istražitelji uočili vezu između kriminalnih aktivnosti i grupe Boixos Nois “koja je delovala kao prava kriminalna organizacija s hijerarhijom i disciplinom, te uz nasilni karakter kojeg su pokazivali prema drugim organizacijama s kojima su se sporili u područjima svog delovanja”.

Pripadnici policije tvrde kako se grupa finansira putem trgovine raznim vrstama droge i da je uvozila zabranjene anaboličke preparate, čije je poreklo nepoznato a koji konzumiranjem mogu imati smrtne posledice.

Otkriven je i stan gde su navodno pripadnici grupe podvodili žene pa prostitucijom dodatno finansirali svoje aktivnosti, uglavnom organizovanjem koncerata i sportskih događaja “putem kojih su širili mržnju, neprijateljstvo i nasilje prema drugim ranjivim ili protivničkim grupama”.

Inače, navijačka grupa Boixos Nois osnovana je 1981. kada su širom Evrope nicale organizovane navijačke grupe. Od tada je učestvovala u raznim neredima a najcrnji događaj zbio se 1991. kada su petorica članova grupe prebili do smrti 20-godišnjeg navijača gradskog rivala Espanjola, koji je postao prva navijačka žrtva u Španiji.

Zadnje veće nerede imali su u januaru 2020. i to u Valensiji gde su se pored stadiona Mestalja sukobili s Valensijinom navijačkom grupom “Yomus”.

PODIJELI