Holandija trpi velike nemire, drugu noć za redom, zbog novih pravila izolacije usred sve većeg broja slučajeva zaraženih koronom u Evropi.

Naime, demonstranti su napali policiju i palili bicikle u Hagu, u noći nakon što su protesti u Roterdamu postali nasilni i policija je otvorila vatru te ranila najmanje tri osobe.

Vlade širom starog kontinenta uvode nova ograničenja u pokušaju da se izbore sa rastućim infekcijama. Brojne zemlje su nedavno prijavile rekordno visok dnevni broj slučajeva.

Protesti i neredi zbog rigoroznih nehumanih Covid mjera se desavaju u cijeloj Evropi a trenutno je Holandija u centru pažnje.

U subotu su vec drugu noć za redom izbili neredi u nekoliko gradova. Demonstranti sa kapuljačama zapalili su bicikle na ulicama Haga, dok je policija za nerede koristila konje, pse i palice kako bi otjerala masu. Zvaničnici su objavili hitan nalog u gradu, a najmanje sedam osoba je uhapšeno.

Pripadnici policije saopštili su da je neko bacio kamen kroz prozor vozila hitne pomoći koja je u prolazu prevozila pacijenta. Policajci u gradu objavili su na Twitteru da je pet policajaca povrijeđeno, a jedan je odvezen vozilom Hitne pomoći sa povredom koljena.

Drugi dijelovi zemlje bilježe dvije prekinute fudbalske utakmice nakon što su navijači utrčali na teren. Navijačima je trenutno zabranjen pristup stadionima zbog novih pravila o koronavirusu.

Kako prenosi Reuters, nemiri su uslijedili nakon noći nereda u Rotterdamu koje je gradonačelnik osudio kao “orgiju nasilja”. Policija je ispalila hice upozorenja i direktne hice “jer je situacija bila opasna po život”.

Najmanje tri demonstranta su na bolničkom liječenju zbog prostrelnih rana, rekli su policajci. Vlasti su pokrenule istragu o incidentu.

Država Holandija je prošle subote uvela trosedmično djelimično zatvaranje nakon što je zabilježila rekordan porast slučajeva covida. Barovi i restorani moraju se zatvoriti u 20 sati, a zabranjena su veća okupljanja na sportskim događajima.

Također, hiljade demonstranata je u subotu izašlo na ulice u Austriji, Hrvatskoj i Italiji dok je bijes rastao zbog novih mjera.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da je “veoma zabrinuta” zbog porasta slučajeva koronavirusa u cijeloj Evropi.

Njen regionalni direktor Hans Kluge rekao je da bi, ukoliko se mjere ne pooštre širom Evrope, moglo zabilježiti još pola miliona smrtnih slučajeva do sljedećeg proljeća.

“Covid-19 je ponovo postao uzrok smrtnosti broj jedan u našoj regiji”, rekao je on za BBC, dodajući da znamo šta treba učiniti u borbi protiv virusa – kao što je vakcinacija, nošenje maski i koristeći Covid propusnice.

PODIJELI