Zagrebačka navijačka grupa Bad Blue Boys je na današnjoj utakmici Dinama i Rapida u Europa ligi proslavila 35. rođendan. Prvo su dan ranije napravili veliku proslavu i karusel na ulicama Zagreba, a večeras su svoj rođendan obilježili i sjajnom koreografijom. Međutim ono što je zanimljivo je to da BBB prvi put slave rođendan na ovaj datum a do tad je to bio 17 Ožujak (Mart).

Tom prilikom podsjećamo na to da se već desetljećima njihov rođendan slavi 17 Ožujka (Marta) iako ni to zapravo nije pravi datum nastanka BBB, kao i na prijašnje vrijeme i kad su nastali i tko im je dao ime

BBB-i su sve do prije par godina rođendane slavili 17. ožujka iako tog dana nisu ni nastali ni imenovani. Prema tada popularnom filmu Bad Boys, ime su dobili pet mjeseci kasnije 1986. godine, kada su osnovani kao grupa u kolovozu iste godine u Splitu, inspirirani spomenutim filmom u ljetnom kinu Bačvice.

Sredinom prošle godine rodila se ideja da se obilježavanje i proslava rođendana vrate na povijesno točniji datum, onaj 17. kolovoza. Proslava je trebala trajati od sredine ožujka i uključivati nekoliko manifestacija na stadionu i izvan njega. Nažalost, i ove godine su okolnosti u zemlji i svijetu takve da ograničavaju navijačke aktivnosti, pa su tako utjecale i na nas i proslavu 35. rođendana Bad Blue Boysakoja je pomaknuta za jesen i jednu od utakmica grupne faze europskih natjecanja.”, objasnili su BBB-i zašto ove godine jubilej slave upravo danas.

Zašto se rođendan zločeste djece sa zagrebačkih ulica slavio na pogrešan datum 17.ožujka kada su Dinamovi navijači postojali naravno i prije 17. ožujka 1986.? Čak tog dana nisu ni dobili ime.

Prema tada popularnom filmu Bad Boys, ime su dobili pet mjeseci kasnije, kada su osnovani kao grupa u kolovozu iste godine u Splitu. Inicijator davanja imena je Tonči Prlac, u Torcidi poznat kao Prle koji je predložio naziv Bad Boys, prema spomenutom filmu, s tim su se složili i Ivica Cindrić-Ićo poznat kao Ićo Purger, navijač i Dinama i Hajduka, pripadnik Torcide Borislav Jelović, poznat kao Ušo i vođa Dinamovih navijača Sandro Dujmušić s Britanskog trga u Zagrebu, koji se sa skupinom dinamovih navijača nalazio tih dana na Braču i u Splitu družeći se sa spomenutim navijačima Hajduka. Sandro je dodao da bi zbog boje Dinamovog dresa trebalo dodati i riječ ‘blue’, pa je ova skupina i prozvana Bad Blue Boys.

Ali, zašto se onda 17. ožujka 1986 smatra rođendanom Bad Blue Boysa? BBB nisu osnovani ni kršteni 17. ožujka, ali njihov rođendan obilježava se upravo na taj datum, jer je na taj datum Dinamo igrao derbi s Partizanom, a Boysi, tada na vrhuncu moći i brojnosti, odabrali su upravo tu prigodu da nezapamćenom bakljadom proslave prvih pet godina. Taj datum ostao je sve do danas i obilježava se kao rođendan Bad Blue Boysa. Čvrsto ukorijenjeni u gradu iz kojega su potekli, pristupali su im i članovi iz ostalih hrvatskih, ali i regija drugih tadašnjih republika.

U čestim sukobima sa zakonom, kako zbog svoje huliganske reputacije, ali i hrvatske orijentacije, BBB su od osnutka do danas kontroverzni i neizostavni dio navijačke i sportske priče s ovih prostora.

PODIJELI