Prođe tako 10 godina od kad smo se skupil , neki nisu tu , neki jesu , neki su otišli , neki došli. Za cijelu tu priču oko Ultra pokreta u Gradačcu se veže jedno ime. Majstor borilačkih vještina , pravi pedagog , čovjek koji je sve nas na tribini usmjerio prema pravoj stvari , drugarstvu , Zvijezdi i ljubavi prema gradu. Na navijačkoj sceni BiH svima poznat. To je Fatmir Okanović. On je najzaslužniji zašto danas Zvijezda ima navijače. Možda ćete reći da pretjerujem , ali cijeli grad , kanton država to zna. Ja mogu cijeli dan da vam pišem o vrlinama tog čovjeka. Ponosni smo svi što smo mogli da budemo zajedno sa njim na tribini. Čak sam ponosan i na šamar koji sam dobio od njega jer sam nekom našem igraču opsovao “srpsku majku”.

Red Dragonsi su nastali kao navijačko udruženje koje bodri NK Zvijezda Gradačac . Od početka smo bili specifični i unikatni u državi. Nikada se RD nije nametao kao skupina huligana , baš suprotno. RD je težio uvijek da ima što više prijatelja , naročito među Bošnjačkim grupama , a u svoje zlatno vrijeme imali smo i mi itekako grupu koja je spremna za tuču , ali je Fatko uvijek to izbalansirao i kontrolisao . Tako i dan danas imamo dobre odnose sa momcima iz Zenice , Tuzle , a sasvim korektne odnose sa skoro svim grupama u državi. Mi smo rijetka grupa u BiH kojoj su momci iz Tuzle , Zenice , BHF pružali podršku i dolazili u Gradačac kada smo imali problema sa upravom.

I tako od 2007 godine skupa sa Zvijezdom kroz pobjede , poraze , gostovanja mnoga , uvijek grčevita borba za opstanak. Nikada ih nismo ostavili na cijedilu.

Nekoliko gostovanja i utisaka :

Sjećam se gostovanja na Kosevu (2009 mislim) , tada HZ u punom sastavu , sjever pun a nas 20 ak. Utakmica kreće kad zagrmi sjever , bukvalno smo svi bili zatečeni pjesmom (tog huka se i danas sjećam , nigdje nisam doživio više nešto tako). Fatko kroz šalu kaže , momci ajmo kuci i mi se puknemo smijati i krenemo pjevat.

Gostovanje na Grbavici , Manijaci isto dobri , jug drobi , ono sto nas je pozitivno iznenadilo i obradovalo to je da ekipa s juga poslje utakmice nam donese hrane i soka i fino se pozdraviše sa nama.

Gostovanja u Zenici i Tuzli su bila posebna , tu je baš bilo bratski , roštilji , alkohola tone , drugarski ambijent i fin ispraćaj.

Sretna nam 10. godišnjica i pripremite se momci iz PL uskoro vam dolazi mala ali odabrana raja.

Ono što nisam dodao je to da se mi od 2007 zovemo Red Dragonsi. Inače grupa se prije Red Dragnsa nazivala Čokadija , po imenu nesretno nastradalog brata Mahira Sivića Čoketa. Tako da datiramo i prije. Da ne bude zabune.

(Fan kolumna. Šaljite vaše kolumne na e-mail [email protected])

 

PODIJELI