Nacional otkriva da su podskupine zagrebačkih navijača Bad Blue Boysa Agram Crew, Sepre i Plava konjica prošlog tjedna na utakmici između Dinama i Udinesea uzrokovale brojne tučnjave, pijanstva, paljenje baklji, pljačkanje benzinske postaje i desetominutni prekid utakmice .

Posljednji slučaj divljanja huligana na utakmici Dinama u Udinama još jednom je pokazao kako je krajnje vrijeme da se država obračuna s nasiljem na sportskim priredbama zakonskim mjerama sličnim onima u Velikoj Britaniji. Desetominutni prekid utakmice, 20-ak uhićenih huligana zbog krađa, pijanstva i pokušaja demoliranja benzinske postaje na autocesti kod Zugliana, te jedan navijač koji je u alkoholiziranom stanju pao s ograde stadiona Friuli i završio u bolnici, sramna je završnica Dinamova gostovanja u Udinama. Sramota je učinjena klubu, gradu Zagrebu i hrvatskoj državi, već peti put ove godine. Hrvatski klupski navijači postali su sinonim za nasilje od kojeg zaziru i sve europske policije.
Prema prvim preliminarnim podacima kojima raspolaže hrvatska policija najveće nerede činile su podskupine navijača Bad Blue Boysa i to “Agram Crew”, “Sepre” i “Plava konjica”. Da navijačka scena Bad Blue Boysa nije jedinstvena pokazuje i primjer skupine “Zagreb City Boysa” koji su počeli napuštati stadion u Udinama tijekom drugog poluvremena, bez želje za izazivanjem nasilja ili prekida utakmice. Za ovu skupinu zagrebačka policija tvrdi kako je kultiviranija od drugih unutar Bad Blue Boysa, a ima ih 10-ak.

Na dan utakmice, petorica pripadnika “Agram Crewa” bila je u skupini huligana koji su izazvali izgrede na benzinskoj postaji kod Zugliana, doznaje Nacional, a pripadnici navijačkih skupina “Sepre” i “Plave konjice” izazvali su prekid utakmice zbog bakljade. “Agram Crew” i još nekolicina navijača Dinama u kombiju stali su na autocesti kod Zugliana gdje se nalazi i benzinska postaja. Platili su samo manji dio onoga što uzeli, te pobjegli prijeteći pri odlasku razbijanjem inventara. Policija je tek u Udinama uspjela identificirati kombi po opisu prodavača na benzinskoj postaji i uhititi petoricu navijača kojima je hrvatska policija već zabranila dolazak na sportske utakmice, pa su dobili i trogodišnju zabranu odlaska na utakmice u Italiji.

Zanimljivo je kako je hrvatska policija svojim kolegama u Udinama rekla da postoji velika vjerojatnost nasilja i nereda na stadionu. Procjena je bila takva da će dio navijačke skupine razočaran posljednjim porazom Dinama u Zagrebu i vrlo malim izgledima za daljnji prolazak pričekati razvoj događaja u Udinama do sredine drugog poluvremena.
Da je kojim slučajem Dinamo vodio, divljanja ne bi bilo.

Međutim, bilo je jasno kako Dinamo pred kraj utakmice nije imao izgleda za osvajanje tri boda što je samo bio okidač za već pripremljeni plan kojim se utakmica trebala prekinuti u slučaju lošeg rezultata. Također, talijanska policija je imala i informacije koliki je broj navijača pripadnika rizične huliganske skupine došao u Udine, dobili su i popis onih kojima je zabranjen odlazak na stadione, ali se Talijani baš i nisu previše osvrtali na tu činjenicu. Iz Hrvatske je u Udine došla informacija koliko je karata prodano, a bili su obaviješteni da je i stotinjak baklji unešeno na stadion. Kako su na tribinama pronađene brojne limenke piva postaje jasno da su provjere talijanskih redara bile vrlo slabe ili nikakve. Nacionalov sugovornik iz redova navijača kaže kako baklje uopće nije teško prenijeti, jer se mogu staviti i u gaće. Pirotehnika se štiti tako da se umota u paketiće obložene kavom kako je psi tragači ne bi mogli otkriti.

Još jednom se pokazalo kako je za najveći dio nasilja na sportskim priredbama na kojima nastupa nogometni klub Dinamo zapravo odgovorno stotinjak huligana u dobi od 18-25 godina, okupljenih u tri navijačke skupine Bad Blue Boysa – “Sepre”, “Agram Crew” i “Plava konjica”. Do prije dvije godine postojala je i skupina “Sova” koja je slovila za jednu od najagresivnijih podskupina Dinamovih navijača, međutim, raspala se, a njezini članovi su se podijelili po drugim skupinama. Huligani koji sebe nazivaju “Agram Crew” dobro su poznati policiji, a povezuju se i s prošlogodišnjim napadom na Studentski centar, te brutalnim premlaćivanjem posjetitelja kluba Močvara. Riječ je o skupini od 50-ak mladića, starih od 17 do 22 godine koji se deklariraju kao navijači Dinama iako “ne polažu” račune službenom navijačkom klubu. Odgovorni su za više tučnjava i demoliranja klubova u Zagrebu. Nacionalov sugovornik blizak ovim navijačkim skupinama ističe da je val nasilja na stadionima i izvan njega zavladao onda kad se zbog zabrane dolaska starijim neformalnim vođama skupina na utakmice, otvorio prostor uzrastu od 16-20 godina koji je počeo osnivanjem podskupina u želji za vlastitim priznanjem i afirmacijom. Uzori su među takvim skupinama bili oni koji su mogli više piva uliti u sebe i oni koji su sudjelovali u više navijačkih tučnjava, pa čak i oni koji su iz čista mira prebijali ljude na ulici. Pripadnici skupina su se nalazili po parkovima na Ribnjaku i kod Ružmarinke prepričavajući tučnjave nekoliko puta. Samoinicijativno su se dodjeljivala imena skupinama bilo da je riječ o navijačkoj skupini iz kvarta ili ih veže zajedničko mjesto rođenja, porijeklo, imovinsko ili obiteljsko stanje.

Takve navijačke skupine nikad ne napadaju sebi ravnu skupinu, napadaju skupinu ili pojedince kad je najmanji omjer 1:3 u njihovu korist. Dan prije utakmice u potrazi su za protivničkim navijačima po gradu i to tako da se nekoliko pripadnika skupine “razvije u strijelce” i traži pogodnu žrtvu, ako je uoče, pozove se mobitelom vlastita skupina koja obično broji od 10 do 15 osoba i tada nastaje “cipelarenje”. Kad su u svom gradu i traže žrtvu iz suprotnog navijačkog tabora, slučajnim odabirom, navijačke podskupine Bad Blue Boysa ne nose šipke, palice ili slične rekvizite, dovoljna im je uporaba šaka i nogu.

Ako je tučnjava dogovorena ili se grupno odlazi na neku utakmicu izvan grada gdje se očekuje sukob, tada se nose svi potrebni rekviziti, drvene letve, bejzbol palice, bokseri i sl. Pažljivo se prate suprotne navijačke skupine, njihova gostovanja, putovi kojima se vraćaju, postoji sustav dojava o kretanju “protivnika” kroz Hrvatsku, broj vozila ili autobusa, uobičajena mjesta za odmor i slično. Takvim skupinama nije problem uputiti se iz Zagreba, prevaliti 80-ak kilometara i dočekati već lociranu skupinu protivničkih navijača kako bi se s njima potukli barem desetak minuta.
Ipak, skupine ovog tipa kojima je u suštini postojanja nasilje vrlo brzo se osipaju, čim njihovi članovi “popiju” jače batine ili završe u pritvoru nekoliko dana.

Ono što je dosta komplicirano za policiju jest uopće prepoznati takve navijače, odnosno huligane, jer situacija više nije kao prije 20-ak godina kad su svi na sebi imali istaknuta navijačka obilježja bilo da je riječ o šalovima, kapama ili majicama. Danas je to znatno teže jer najveći dio huligana uopće ne nosi navijačka obilježja. Pored već spomenutih podskupina Dinamovih navijača u središtu grada postoji još nekoliko sličnih skupina kao što su “d42”, “NBG” i “North Squad”. Mlađe skupine su “Fakini” i “Smogovci”, “NGA”, “88 Crew”, “Trnsko”, “Route 172”, “Plava Konjica” i “Blue Madness”, a standardne ekipe koje ne spadaju ni u jednu od navedenih skupina su “West Mostar”, “Vjerni psi Wienna” i “Exil Boysi”. “ZG 80” i “Blue Modsi” su starije ekipe koje su zajedno s “Dugavama” smještene na Istoku. Ovih se dana do 10. prosinca 2008. trebaju dostaviti sve primjedbe na Prijedlog zakona o suzbijanju nasilja na športskim natjecanjima. Zbog posljednjih događaja Vlada će vrlo brzo morati usvojiti zakon kako bi se konačno mogao primjenjivati. Nacional je u posjedu neslužbenog pročišćenog teksta Zakona od 7. studenoga 2008. i prema onome što u njemu piše, nekoliko je bitnih promjena.

Pod ponašanja koja su protupravna i kažnjiva dodano je posjedovanje i konzumiranje opojnih droga, alkohola, pirotehničkih sredstava i sredstava pogodnih za nanošenje ozljeda, potom maskiranje lica, dolazak u alkoholiziranom stanju pri čemu je dopušteno 1,1 promila alkohola u krvi, oštećenje ili uništavanje dijelova športskog objekta, prijevoznih sredstava i druge imovine. Sportski objekt mora imati uređaj za kontrolu i brojenje ulaznica. Policija je osobu koja ulazi u sportski objekt i izazove sumnju svojim ponašanjem ovlaštena pretresti i testirati na alkohol.

Kada dođe do protupravnog ponašanja gledatelja u većem obujmu, policija će predložiti organizatoru trajni ili privremeni prekid utakmice. U prijedlogu Zakona dosta se posvetilo pažnje i zaštitnim mjerama protiv huligana. Kako sada stvari stoje Zakon će definirati četiri vrste zaštitnih mjera. Prekršajni sud može počinitelju prekršaja uz novčanu kaznu i kaznu zatvora izreći i zabranu prisustvovanja određenim športskim natjecanjima na području Hrvatske s obvezom javljanja u policijsku postaju 30 minuta prije utakmice i obvezom prijave adrese na kojoj će biti za vrijeme utakmice i dva sata nakon nje. Za one teže izgrednike predviđeno je da budu u postaji četiri sata prije utakmice i dva sata nakon nje. Također, nekima će biti zabranjeno putovanje na sportske priredbe izvan Hrvatske na kojima sudjeluju hrvatske reprezentacije.

Osoba će morati doći u policijsku postaju sedam dana prije takvog susreta i predati putovnicu s obvezom javljanja u policijsku postaju 30 minuta prije utakmice s adresom na kojoj će boraviti za vrijeme utakmice i dva sata nakon toga. Znatno teža od ove bit će mjera kada će izgrednik morati ostaviti putovnicu sedam dana prije susreta i imati obvezu boravka u policiji. Zabrane će se izricati u trajanju od najmanje jedne, a najviše dvije godine. Uvest će se i aktivno dežurstvo sudaca. Velike kazne od 20 do 200 tisuća kuna očekuju vlasnike sportskih objekata ako nemaju stalni videonadzor, ako ne osiguraju primjereni parking, ako nemaju redarsku službu ili dovoljan broj redara.

Nove promjene u Zakonu o suzbijanju nasilja na sportskim terenima-kažnjivo je konzumiranje opojnih droga, alkohola i posjedovanje pirotehničkih sredstava i sredstava za nanošenje ozljeda te maskiranje lica
-policija sumnjive navijače na stadionu može pretresti i testirati na alkohol
-stadioni moraju imati uređaj
za kontrolu i brojenje ulaznica
-ako započnu veći neredi, policija može trajno ili privremeno prekinuti utakmicu
-opasniji huligani mogu se zadržati u policiji četiri sata prije utakmice i dva nakon nje
-opasnijim huliganima bit će zabranjen odlazak izvan Hrvatske na utakmice reprezentacije, morat će predati putovnicu i javljati se ili boraviti u policiji
-kazne od 20 do 200 tisuća kuna za stadione koji nemaju stalni videonadzor, parking i redarsku službu