Ovog tjedna Dinamo je obilježio 20 godina od povratka imena.

Tom prigodom klupska Facebook stranica izbacila je nekoliko prigodnih videa. Na jednom od njih se nalazi i Zdravko Mamić, bjegunac od hrvatskog zakona i Dinamov dugogodišnji gazda.

On je u tom videu “pojasnio” vlastitu ulogu u vraćanju imena Dinamo, pri čemu je tvrdio kako je upravo on obećao navijačima povratak imena Dinamo te kako je bio jedan od rijetkih koji je imao hrabrosti suprotstaviti se Franji Tuđmanu i jasno mu prenijeti navijačke želje.

Danas su Bad Blue Boysi na svojoj Facebook stranici objavili video koji takve navode demantira i jasno pokazuje da se radi o još jednoj laži čovjeka kojeg se optužuje da je oštetio Dinamo za preko 200 milijuna kuna.

Naime, došli su do snimke nekad popularne emisije Latinica iz 1993. godine u kojima je gost, između ostalih, bio i Zdravko Mamić. U njemu se jasno vidi kako je Zdravko Mamić kao klupski direktor itekako zagovarao ime Croatia i naglašavao zašto je važno da se klub riješi imena koje podsjeća na one iz Istočnog bloka.

Priopćenje Boysa prenosimo u cijelosti, a video je dostupan ispod teksta:

“U proteklom tjednu u kojem se navršilo 20 godina od povratka imena Dinamo, vjerni njegovatelji kulta ličnosti Zdravka Mamića koristeći službene klupske komunikacijske kanale objavili su video o povratku imena Dinamo s ciljem prekrajanja i prilagođavanja klupske povijesti.

Glavni govornik iz svojeg je emigracijskog “press centra” evocirao svoju verziju priče o tome kako je upravo on inicirao pa i proveo postupak preimenovanja kluba iz NK Croatia u NK Dinamo. Uz to iznio je i neke u njemu svojstvenom stilu iskonstruirane priče o tome kako se “jedino on” od svih tada aktualnih dužnosnika kluba i klubu bliskih ljudi, borio za ime Dinamo. Pažljivom slušatelju ali i poznavatelju povijesti njegovog odnosa sa Miroslavom Blaževićem, lako je bilo zaključiti kako svog tadašnjeg mentora, životnog uzora ali i suvlasnika u političkim dekretom privatiziranoj “Croatiji”, prikazuje kao prevrtljivca i Tuđmanovog ulizicu dok sebe nastoji prikazati kao onog koji je jedini “imao muda” pravom i autokratskom šefu kluba u lice reći da griješi u vezi preimenovanog Dinama.

Jedina prepreka imenu Dinamo bio je Franjo Tuđman, prvi predsjednik samostalne Hrvatske. Povratak Svetog imena u to vrijeme mogao se dogoditi samo na dva načina – njegovim političkim ili biološkim odlaskom. Dogodilo se ovo drugo i tog trenutka, u 12. mjesecu 1999. godine bilo je jasno da je povratak imena samo pitanje dana.

Nije se ime vraćalo na nikakvim kućnim seansama kako to lažov i manipulator pokušava prikazati, već su se na tim sastancima dijelile buduće funkcije i interesne sfere. Pa je tako Canjuga inzistirao na ostanku u klubu, a Mamić na ulasku u Izvršni odbor kluba.

Povratak imena iznijela je borba naše grupe i gotovo stopostotni konsenzus Dinamovog navijačkog tijela i to je jedina neporeciva istina!

Što se tiče uloge emigriranog “svjedoka vremena” u prvoj polovici 90-ih kada je zajedno s Blaževićem vodio klub, ponovit ćemo da je u više navrata pokušavao nagovoriti vodeće ljude naše grupe na prihvaćanje imena “Croatia” ili barem na neutralno navijanje za “Plave”.

Uz to, aktivno je sudjelovao u zatvaranju drugog BBB Fan Cluba u jesen 1994. godine i time borbi za ime Dinamo nanio ogromnu štetu.

Ubrzo je i sam bio protjeran iz kluba, a vratio se “kao najveći Dinamovac” nakon Tuđmanove smrti s jednim jedinim ciljem kojeg je nažalost i ostvario.

Donosimo kratak video i isječke zabranjene emisije “Latinica” iz 1993. u kojoj osvjedočeni lažov i folirant u ulozi tadašnjeg direktora tzv. “Croatije” govori na kojoj je strani povijesti bio u jeku navijačke borbe za povratak imena.”

PODIJELI