Nismo se puno oglašavali kada je u pitanju selektor Bosne i Hercegovine! Nismo se uopšte oglašavali ni nakon smjene Mehmeda Bazdarevića!

Pratili smo dešavanja i pisanja u vezi izbora novog selektora. Brojna imena znana i neznana su bila spomenuta kroz naše medije i u javnosti.

Već nakon kraćeg perioda moglo se vidjeti da su ”dva” kandidata ušla u uži krug, a ovi ostali su bili samo dio još jedne farse, jer realno, neka imena koja su se spominjala za Mešine nasljednike, mi ne bi imali nikakve šanse da ih dovedemo na selektorsku poziciju.

Ono što svakako ’’zapadne za oko’’ je način izbora selektora!

Najpoznatija imena našeg fudbala poput Ivice Osima, Duška Bajevića, Zvjezdana Misimovića, Seada Kajtaza članovi su komisije koja je razgovarala sa kandidatima koji bi mogli naslijediti Mešu Baždarevića, međutim, nijedno iole ozbiljnije trenersko ’’ime’’ nije imalo neke ambicije da preuzme klupu reprezentacije BiH. Možda su znali da poslije tih razgovora opet moraju proći rešeto fudbalskih znalaca iz IO-a, koji brat bratu, nisu pet puta loptu šutnuli.

Sav ovaj proces ne bi bio dovoljno zanimljiv da se u svo to sivilo ne uključe ”sportski eksperti”, ti isti su zaduženi da nas uče o ljubavi kandidata prema našoj reprezentaciji, te kako njima novac nije bitan već izazov!

Pokušajmo donekle realno razmišljati, bar na trenutak, svaki trener, igrač, moler ili doktor u poslu koji obavljaju žele izazove, i da za svoj obavljen posao imaju naknadu u skladu sa obavljenim poslom.

Da li je novoizabrani selektor odbio bolju ponudu, da bi trenirao BiH, je skroz beznačajan podatak za javnost. Čovjek ne radi besplatno i naravno niko ne kaže da treba raditi džaba!

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo gospodinu Mehmedu Baždareviću – Meši.

Meša veliko HVALA I PUNO SREĆE U DALJEM RADU!

Prosinečki!?

Novi selektor je Robert Prosinečki. Prateći izvještaje i intervjue, radi se o velikom stručnjaku i treneru, da li je to tako, ostaje da se vidi u narednom periodu.

Onaj Robert kojeg se sjećamo sa fudbalskih terena, tj. kao igrača, definitivno spada u vrh svjetskog fudbala, ali kao trener – možda negdje blizu zlatne sredine.

Naravno kao navijaci mi bi voljeli da nas demantuje, te da izbori EP, ali nećemo ga sada dizati u zvijede da bi ga sutra osudili! Navijanje i podrška svim reprezentativnim selekcijama, naučila nas je da smanjimo očekivanja i onda smo vazda zadovoljni!

U svojoj bogatoj trenerskoj karijeri bio je pomoćnik HR reprezentacije 2006-2010; 2010-2012 Crvena Zvezda; 2012-2013 Kayserispor; 2014-2017 Azerbejdzan i sada BiH. Najveći uspjeh i jedini za sada je osvajanje Kupa Srbije sa Crvenom Zvezdom.

Ovo su činjenice, sve ostalo je uljepšavanje. Svjesni smo činjenice da je Prosinački jedan od najvećih igrača ikada sa ovih prostora i nadamo se da će sa BiH ostvariti trenerski uspjeh poput onoga što je kao igrač imao sa Crvenom Zvezdom.

Ne moraš nas kupovati sa pričom, učini to rezultatom, umorni smo od priča i obećanja, želimo rezultate, svjesni smo kvaliteta reprezentacije i (ne)kvaliteta ljudi u Savezu, a tebi Roberte sretno pa kako bude bude!

BHFanaticos