Navijačka skupina Bad Blue Boysi su veći dio ove godine proveli na području pogođenom potresima gdje, kao i druge navijačke skupine, marljivo rade na saniranju štete, zbrinjavanju ugroženih i dostavi najpotrebnijih namirnica.

Danas su na svojoj službenoj Facebook stranici komentirali odluku vlasti da obnovu Petrinje započnu rušenjem “Petrinjke”, jednog od simbola grada. Na istom mjestu se nalazi i jedan od najvećih murala koje su BBB-i posvetili Domovinskom ratu.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Mjesec dana prošlo je od razornog potresa koji je iza sebe ostavio stravične posljedice po stanovništvo Siska, Petrinje i ostatka razrušene Banovine. Hrvatski navijači, kao i prvog dana, aktivno i organizirano sudjeluju u gotovo svakoj aktivnosti vezanoj za pomoć i zbrinjavanje ljudi na potresom pogođenom području. U proteklih mjesec neispavanih dana provedenih u Banovini navikli smo gotovo na sve vrste društvenih anomalija, kao i na toliko spominjani termin „kada sustav zakaže“.

Tijekom ove prirodne katastrofe više puta smo isto tako mogli čuti paralelu s ratnim stanjem iz devedesetih, vremenima kada je nemali broj navijača spitke i levisice zamijenio vojnom odorom krenuvši u oslobođenje Domovine. Našu zemlju umjesto granata danas tresu potresi, naši članovi ovog puta umjesto oružja nose lopate, a kao i tada, i sad zapaženu ulogu od samog početka imaju i ratni profiteri u novijem izdanju.

Povijest se ponavlja, akteri su jednaki, nekolicina pohlepnih još jednom ima naum okoristiti se nad žrtvom, patnjom i stradavanjima većine. Dobrovoljni kuhari koji su tjednima hranili Petrinjce, pa i ostale volontere, doslovce su protjerani s glavnog petrinjskog trga, a zamijenili su ih prvi bageri namijenjeni za početak obnove razrušenog grada. Protivno svakoj logici, jedan od prvih objekata predviđen za rušenje je tzv. „Petrinjka“, stari robni centar ispred kojeg su do jučer kuhari specijalitetima posluživali lokalno stanovništvo i mnogobrojne volontere. To dovoljno govori o tome koliku je opasnost po okolinu predstavljala možda i najmanje oštećena zgrada u Petrinji, zapuštena još od ratnih vremena kao i sam grad u cjelini.

Nakon što su prilikom 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ BBB ukrasili pročelje navedene zgrade, ona je još više postala općeprihvaćenim petrinjskim simbolom. Obnova Petrinje tako, simbolički, započinje rušenjem posvete onima koji su oslobodili taj grad”.

Uz objavu su i dvije slike u kojima su ispred Petrinjke razvili transparent na kojem piše: “Povijest se ponavlja. Jedni ginu, drugi kradu. Rušite najveći simbol neslomljivom gradu?!”.

PODIJELI