Iako neformalno postojali i prije toga, 1986. godina uzima se kao ona kada su osnovani Bad Blue Boysi. Jedna od najžešćih europskih navijačkih skupina ipak je 20 godina slavila rođendan na “pogrešan” datum, 13. ožujka. Kako je do toga došlo i što se promijenilo?

Pet godina proslavilo se nezaboravnom bakljadom protiv Partizana
Korijen te povijesne nelogičnosti nalazimo u 1991. godini. Dinamo je igrao veliki derbi jugo-lige protiv beogradskog Partizana, a Bad Blue Boysi su odlučili proslaviti rođendan spektakularnom i dotad rijetko viđenom bakljadom.

Već tada su bili na glasu kao glasna, luda i pomalo opasna navijačka skupina. Kako je njihov ugled u navijačkom smislu rastao, tako se povećavao broj članova. Na vrhuncu moći brojali su dupkom punu sjevernu tribinu na svakoj domaćoj utakmici, oko 1000 ljudi na svakom gostovanju i na desetke podružnica, ekipa i podgrupa.

Naime, ono što se nije mijenjalo je proslava rođendana na današnji dan, 17. ožujka, kada pada obljetnica utakmice s Partizanom. Čini se da će od ove godine ta povijesna crtica ipak biti prepravljena, prenosi index.hr

Boysi su ime dobili u Splitu. Rođendan će slaviti na dan ogromne pobjede Dinama na Poljudu

Prije dva dana izašlo je službeno priopćenje na stranici Bad Blue Boysa. U njemu su naveli kako zbog pandemijskih mjera nemaju uvjete za dostojnu proslavu rođendana na dosad uobičajen datum te kako će se rođendan odsad nadalje slaviti 17. kolovoza.

Zašto baš na taj datum? Sedamnaestog kolovoza 1986. Dinamo je igrao derbi s Hajdukom na Poljudu. Dinamo je i tada imao navijače koji su ga pratili po bivšoj Jugoslaviji, ali sve do tog gostovanja nisu imali jedno ime iza kojeg bi se ujedinila cijela grupa.

Postoji nekoliko legendi po čemu su Bad Blue Boysi dobili ime. Jedna od najčešćih je ona da su u splitskom kinu gledali film Bad Boys sa Seanom Pennom koji govori u maloljetničkoj delinkvenciji. Dinamovi navijači su u kinu zapalili bengalke i u tom trenutku ludila nekome od prisutnih palo je na pamet da bi baš to trebalo biti novo ime grupe, uz dodavanje logičnog “Blue”. Postoje i svjedoci vremena koji tvrde kako je ideja za ime potekla od njemačkog Bad Boys Blue, kao i oni koji tvrde da im je to ime nadjenuo jedan od Torcidaša koji ih je tada ugostio u Splitu.

Naime, iako je i tada rivalitet između dva najveća hrvatska kluba postojao, u bivšoj državi su oni najžešći osjećaji ipak bili rezervirani za navijače Partizana i Zvezde. Tako su Bad Blue Boysi tog dana dobili ime, a uskoro su počeli šivati i prve i (iz ove perspektive) vizualno ne pretjerano dojmljive transparente s imenom grupe na njemu.

Sama utakmica će ostati upamćena kao jedna od najvećih Dinamovih pobjeda u jugo-ligi. U Dinamu je završila smjena čitave generacije koja je četiri godine prije osvojila naslov prvaka, a Ćiro Blažević poveo je na jedno od najtežih gostovanja momčad prepunu anonimusa.

”Jebeš dobit ovakvog Dinama”, napisao je tada veliki pisac i novinar Miljenko Smoje, ali Modri su razbili Hajduk s čak 4:0. Jozo Bogdanović, Davor Matić, Mladen Munjaković i Ivan Cvjetković golovima su potpisali veliko slavlje i time datum učinili još bitnijim i mističnijim za sve Dinamove navijače, a posebno one s maksimirskog Sjevera.

(index.hr)

PODIJELI