Pripadnici Bad Blue Boysa, njih 14, optuženi su pred sudom u Salzburgu zbog glorificiranja nacističke simbolike i “ponavljanja nacističkih pozdrava”, piše lokalni austrijski dnevni list Salzburger Nachrichten.

Prema navodima tog lista riječ je o kontroverznoj i, pravno gledano, neuobičajenoj optužnici temeljenoj na Zakonu o zabrani nacionalsocijalizma koju je pred Saveznim sudom podigao državni odvjetnik iz Salzburga Marcus Neher. Optužnica je uslijedila nakon opsežne i duge istrage koja je organizirana i izvan austrijskih granica, a evo što točno piše u Salzburger Nachrichtenu.

“Optužnica koja još uvijek nije pravovaljana na 26 stranica odnosi se na 14 muškaraca u dobi između 22 i 37 godina, a prema istrazi povezuje ih hrvatsko porijeklo, oduševljenost Nogometnim klubom Dinamo te pripadnost huliganskoj sceni. Svih 14, tvrdi državni odvjetnik, smatraju se dijelom Bad Blue Boysa, navijačkog pokreta iz Zagreba. Optuženi imaju prebivališta u Salzburgu (trojica optuženih), Beču (trojica), Njemačkoj (četvorica) i Švicarskoj (četvorica) i osnivali su navijačku frakciju Exil Boys, piše index.hr

Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv mladića – desetorica imaju hrvatsku putovnicu – zbog veličanja simbola i elemenata nacionalsocijalizma na njihovu sastanku održanom u Halleinu pored Salzburga 20. i 21. 6. 2015.

Prema prvoj točci optužnice, optuženi su se tada zabavljali u kući oca jednoga od optuženih. Ondje su glorificirali ustaški pokret osnovan 1929. godine u Hrvatskoj koji je od 1941. do 1945. godine vodio zločinačku državu koja je bila u vazalskom odnosu s nacističkom Njemačkom. Konkretno, ponavljali su Hitlerov pozdrav koji je ta država preuzela. Ti pozdravi i pjevanje ustaških pjesama zabilježeni su na fotografijama i videosnimkama.

Druga točka optužnice tvrdi kako su se optuženi nakon zabave u Halleinu uputili u Salzburg, gdje su se na ulici fotografirali kako ponavljaju Hitlerov pozdrav.

Državno odvjetništvo tijekom pretresa domova optuženih u Salzburgu, Beču, Njemačkoj i Švicarskoj pronašlo je materijale koji glorificiraju fašističku ustašku diktaturu i nacionalsocijalizam.

Zašto je protiv optuženih koji se ne smatraju krivima, podignuta optužnicu prema austrijskom Zakonu o zabrani nacionalsocijalizma? Barbara Fischer, glasnogovornica Državnog odvjetništva u Salzburgu, tvrdi kako je ustaška diktatura u svojoj srži bila kopija Hitlerova Trećeg Reicha. Tadašnji hrvatski režim je, slijedeći njemački nacistički uzor, već 1941. godine uveo rasne zakone. U 20 koncentracijskih logora tadašnja je NDH pod vodstvom Ante Pavelića pogubila stotine tisuća Srba, Židova, Roma i komunista. Zaključak je optužnice da pravno ne postoji nikakva razlika između toga oponašaju li se pozdravi i simboli njemačkog Trećeg Reicha ili se oponašaju simboli i pozdravi tadašnje vazalske fašističke države.

Ako se optužnica potvrdi, optuženima će se suditi pred sudbenim vijećem”, zaključuje austrijski list.

(index.hr)