Osamdeset hiljada ljudi u sredu, 24. aprila 1991. godine u Beogradu, na Jugoslovenskoj Marakani, Crvena Zvezda igra za mesto u finalu Kupa evropskih šampionskih protiv Bajern Minhena, pobedili su 2-1 u prvoj utakmici na svom terenu. Nemački klub je prolazio kroz bol kada su gledali kako je Dejan Savićević plesao na bavarskom stadionu taj nogometni tango, u 24. minutu srusio ga Thomas Strunz. Slobodni udarac u punoj veličini od 25-30 metara od gola Raimonda Aumanna.

Marakana puca od uzbuđenja, predviđajući udar genija, da moze Jugoslavenska Maracana eruptirat.

Aumann je postavio šest igrača u njegovom zidu, a Dragiša Binić se pridržavao za taj zid pokusavajuci napraviti pomutnju u zivom zidu dok je gledao gol sa leve srane zida a Mihajlović je na šest koraka sa desne strane: “Ta lopta je na 25-30 metara od gola, moj zalet je uvek bio isti. Na taj način, čuvar nikada nije znao gde ću pucati. Gledao sam čuvara do poslednjeg trenutka: Aumann je napravio krivi korak s leve strane. “Upravo sam promenio poslednji zamah, poslednji i brzi no nego inace. Uživo, komentator nemačke televizije jedva ima vremena da viče “gefahrlich! “(Opasnost!)

Dok je loptu zavlacio Mihajlovic između zida, a Binić se iskradao iz zida koji je bio vec pa skoro slomljen gledajuci Mihajlovica ispred njih, Mihajlović puca i lopta se odbija do pre ulaska u gol, stopala Bayernovih igraca su potopljena u travi, tj, ostala su ukopana, 1-0 za Crvenu zvezdu. Mihajlovic je napravio pakao na tribini, i završio svoj radostan sprint na kolenima, podiže ruke, slavi gol sa Severom Marakane “To je bio haos, nismo razumeli, ja nisam razumeo ništa više. Znao sam šta je taj cilj značio za celu Jugoslaviju u ovim teškim vremenima.

Ovaj slobodan udarac je najlepša stvar, najvažnija stvar koju je uradio. “Remi (2-2) konačno šalje klub u Bari na finale, gde ga je i osvojio protiv Marseja na ruletu penala, Jedini klub u bivšoj Jugoslaviji koji je igrao najlepsi nogomet tada.

“Više ne mogu da igram fudbal, više ne mogu da udaram slobodne udarce i obeležim lepe golove, deo mene je mrtav”, priznaje Siniša Mihajlović danas trenutni trener Torina. Čovek sa 28 golova postignutih slobodnim udarcima u Seriji A – rekord koji je održan zajedno sa Andreom Pirlo – sada živi sa emocijama na klupi ili ispred svog TV-a kada kaže sebi: “Šta bi dao da budem na mestu onog ko puca slobodan udarac …

PODIJELI