Cane o “Grobarstvu”: Mi smo postojani, skromni…
Frontmen legendarnog benda Partibrejkers Zoran Kostić-Cane pričao o svom opredeljenju da navija za Partizan i kako on vidi “Grobarstvo”. “Mi smo postojani, skromni, ne podležemo komercijali”.
Mnogo je javnih ličnosti koje su se “otkrile” kao navijači Partizana ili Crvene zvezde. “Obični” navijači vole kada čuju za nekog glumca, pevača, voditelja… da se deklarisao kao pripadnik tabora kluba koji i oni vole.

Između navijača Partizana i Crvene zvezde to je, čak, postao i predmet “ozbiljnih” rasprava i potezanja argumenata koji je klub “više cool” ili koji klub ima više navijača među javnim ličnostima i ko ih sve podržava.

Jedan od najživopisnijih likova domaćeg rokenrola Zoran Kostić-Cane odavno je rekao: “Moje srce pripada Partizanu”.

Od dečačkih nogu je na tribinama stadiona Partizan (nekada JNA) ili nekada u Hali sportova, gde su igrale fenomenalne generacije košarkaša Partizana.

“Ne navijaš za Partizan, rodiš se kao Grobar, to je tako… grobarske smo fele, znaš”, kaže pevač legendarne grupe Partibrejkers u intervjuu za TV Partizan. Prisećajući se početaka navijanja, Cane je rekao da je uvek bio na jugu, ne baš tamo gde je bio u epicentru, takozvano “Ostrvo ludaka”, kako je rekao, ali uvek u blizini zbivanja.

“Išla je čitava ekipa iz kraja, iz novobeogradskog Bloka 22, to us bili stariji momci, koji su ‘palili’ na utakmice svake nedelje na jug. U tom kraju sad su ‘Hijene’ (navijačka podgrupa Delija), sve je ofarbano u crveno-belo. Vremena su se promenila, ali ok, to je tako, samo da bude sportsko navijanje. Celo detinjstvo mi je prošlo u znaku JNA ili Hale sportova, ja sam vikao: ‘Moco ostani’, vikao sam: ‘Kića, Praja, idemo do kraja’, gledao sam i Bača Tejlora, prvog crnca ovde… Sve je bio Partizan”.
I njemu je jedan od najupečatljivijih trenutaka kada je ceo stadion pevao posle teškog poraza od splitskog Hajduka 1:6, a u sećanju mu je ostalo i kada je Fadilj Vokri (“sada zaboravljen zbog političkih prilika”), kada su mu navijači Partizana skandirali 15 minuta dok je izlazio iz igre slomljenih rebara.

Kaže da je bio redovan na tribinama do trenutka kada je video da navijanje prelazili okvire sportskog, odnosno kada je to sve odlazilo u huliganstvo.

“Ja sam od malih nogu voleo Partizan, ali i muziku. Moje navijanje i muzika nema veze sa huliganstvom… valjda nema… mislim, bar tako ja mislim”.

Od svih sportista koji su igrali u Partizanu uvek je najviše voleo Mocu (Momčila Vukotića), Kiću (Dragana Kićanovića) i Praju (Dražena Dalipagića).

Ispričao je anegdotu sa nedavne proslave 70 godina JSD Partizan u Narodnom pozorištu. Cane je tu bio sa članovima porodice, odnosno sinom koji svira u Grupi JNA (nastupao na proslavi) i kćerkom.

“Kažem ja njoj: ‘Idem samo da pozdravim Momčila’. Ona me pita: ‘Bajagu?’. Ja: ‘Ma, neee, pravog Momčiča. Mocu Vukotića’, pa sam pred njom vikao, evocirao sam uspomene na onaj period: ‘Moco, ostani’. Gledao je to sve Moca, pa mu priđem i zagrlim ga kao roda rođenog”.

Ispričao je i anegdotu tokom susreta sa Dušanom Savićem, legendarnim centarforom Crvene zvezde.

“Bila je neka svečanost povodom dodeljivanja nagrade ‘Ličnost godine’, i bio sam u društvu pored Dušana Savića. Kažem ja njemu: ‘Dule, znaš šta bi dala većina mojih drugova – a oni su, da ne kažem cigani, nego romike’ – da sede ovde pored tebe’. A on meni: ‘A svi moji drugovi su Grobari'”.

Kakvi su po Canetu Grobari i šta je “Grobarstvo”?

“Postojanost, skromnost, ne hvalimo se, jer mi smo Grobari. Dajemo sve od sebe, ako može i više. Nismo skloni komercijali, nismo skloni nečemu što može da naruži naše simpatije prema klubu. I kad nas je Fljamurtari pobedio, pa bože moj, desilo se, ali mi smo i dalje navijali za Partizan”, kaže pevač Partibrejkersa.

Poručio je Grobarima da prekinu međusobne svađe, tuče, pozivajući ih na jedinstvo i da se prisete prethodnih generacija koje su nosile navijački pokret Grobari.

“Treba da dolazimo na JNA kao svi u svoju kuću, da budemo svi sabrani. Pre svega, iako imamo neke lične animozitete, taj Partizan treba da nas spaja, da bude tačka zajedništva”, poruka je Caneta današnjim generacijama navijača Partizana.

Za kraj njegova “definicija” Partizana je…

“Partizan i posle nas, Partizan je večan. Nadamo se da će doći bolja vremena, jer Partizan to zaslužuje. Mi smo tu zbog njega, a onda nam on to vraća. Partizan se voli do kraja. Za Partizan se ne navija, Partizan se voli i rađa”

PODIJELI