Iz krovne kuće evropskog fubala UEFE su izjavili: “Nakon istrage koju je proveo Uefin etički i disciplinski inspektor, pokrenut je disciplinski postupak nakon incidenata koji su se dogodili tijekom prve utakmice 1/16 finala Europa lige između Crvene zvezde i Milana (2:2), odigrane 18. veljače 2021. u Srbiji”.

Tako je Uefa očekivano optužila Zvezdu zbog rasističkog ponašanja prema protivnicima, konkretno zbog vrijeđanja Zlatana Ibrahimovića u meču s Milanom, kada je još uvijek nepoznati provokator iz novinarske lože Marakane gnjusno vrijeđao najboljeg igrača gostiju.

Zlatan Ibrahimović bio je među rezervama Milana, a prvi vodeći gol svoje momčadi proslavio je tako što je skočio na tribini Marakane, gdje su po covid-protokolu smješteni rezervni igrači.

To je razljutilo jednog navijača Zvezde koji mu je s novinarske tribine vikao:

“Sjedi dolje, Zlatane! Piko jedna, balijo jedan smrdljivi. Jeem li te u usta da te je*em!” urlao je zvezdaš na snimci koja se proširila društvenim mrežama.

Kako pišu srpski mediji, otkriveno je da je spomenuti divljak bio u novinarskoj loži iako nije novinar.

“Svim novinarima, koji su se grupirali na jednu stranu, bilo je jasno da se ne radi o medijskom radniku, već o nekome tko se zahvaljujući tko zna kojim vezama našao na mjestu na kojem nije smio. Klubu preostaje da pokuša identificirati izgrednika koji je osramotio cijeli klub u svijetu i pokvario spektakl”, pisao je Telegraf.

Zvezdi tako nije pomogla službena isprika Zlatanu, Milanu i Uefi te najava da će identificirati i locirati divljaka. Uefina kazna je izvjesna, jer rasizam spada u najozbiljnije prijestupe na koje Uefa ima nultu stopu tolerancije.

Pitanje je samo hoće li Zvezda biti kažnjena novčano ili će buduće utakmice eurokupova morati igrati bez navijača kada im bude bio dozvoljen povratak.

Uefa tereti Zvezdu po ovim točkama:

1.Rasističko ponašanje

2.Provokativno, uvredljivo skandiranje

3.Kršenje protokola Uefe za povratak u igru

PODIJELI