ĆUME GROBAR
Moje omaleno prisećanje na Ćumeta Grobara………..

Prvi put ga ozbiljnije pamtim kada je 85-te 7-8 žandara moralo da ga „odnese“ atletskom stazom Omladinskog stadiona, S.Karaburma. Ne znam zašto, ali je bila jako napeta atmosfera tada, na relaciji plavi – Grobari. Mislim na muriju, ne na Ofk. Letelo je sve i svašta na atl. stazu, u jednom momentu je jedan pandur krenuo na mene, onako mladjanog, da cima da sam ga ja gadjao sa povećim delom odlomljene tribine, dok je u stvari jedan fini i ugledniji Grobar tog vremena, vrlo volšebno, iz gužve, šunjajući se iza mene, podigao ruku i zabacio kamenčugu, koja ga je mimoišla samtimetrima, a to je njemu dole moglo da izgleda samo kao da je to uradila moja ruka..Kaže čovek:“ Kako te nije sramota, još te gledam odozdo..“Dok sam se ja lomio da mu objasnim da nisam toliko lud, vidim Ćumeta kako samo što ne pregrize ogradu. Koncentracija plavaca je sada samo na jednom čoveku. Posle duže rasprave ga „hapse“, odnosno njih nekoliko ga „odnosi“ za ruke i noge..Mislim da ima i nekih slika po webu, ali ne pokazuju dovoljno stanje stvari.

Sećate se i da su Ćume i njegovi napravili prvo „odvajanje“ od kopa? Otišli su Padinjak i Borča zastave na dno Juga prema zapadu, a i na gostovanjima je znalo da bude tenzično. I dan danas ne znam šta se to dešavalo (možda se neko seća detalja?), ali smo čak i moji saputnici Grobari iz kraja i ja uspeli jednom ozbiljno da se zakačimo sa jednim delom njihove ekipe na jednom gostovanju. Naime, pametni ja sam išao po kupeima i žickao konzumaciju, usled nedostatka iste, dok nisam naleteo na ozbiljni kupe, u svakom obliku.

 

Pijana glava ne razmišlja, pa sam jednom Grobaru iz Skele hteo da uzmem, na tren, nešto što je ličilo na pola bureta rakije, veličinom bliže kaci za kupus…Sve samo da utolim žedj, ali tu moju želju nisam uspeo jasno verbalno da objasnim, već sam pokušao da mu iz ruke istrgnem burence uz nejasno brbljanje i vrištanje..

Naleteo sam na klasičan bekhend, tako da sam od strane očevidaca vidjen kako letim iz kupea i zabijam se u prozor preko puta istog. Ovi moji traže objašnjenje, nastaje siktanje i koškanje na ivici ozbiljnijeg, ali je neko pametan (na moju sreću sigurno, a možda i na sreću ovih mojih vučjaka) uspeo da smiri situaciju. Uglavnom, kriv sam.
Naravno, mora se istaći, da je P.Skela i Borča uvek igrala jaku ulogu na Jugu, a stvarno ne vidim da neko može da navija za drugi klub ako upozna Ćumeta.

Ima toliko toga o Ćumetu, ali meni najjače ostaje jedan mali momenat sa derbija 80-tih, na JNA. Tenzija i obostrano siktanje i slanje verbalnih poruka. Čini ti se da ceo sever gleda ka nama i mi ka njima, a ne u teren. Vredjanje i pretnje u punom jeku, kad se Ćume penje na šipku, što je retko radio, i u ruci drži „Vroći Kaj“, za neupućene – prvi legalni porno mag u SFRJ, naravno slovenačkog porekla.
Pažnja se, sa versea, usmerava ka magazinu, koji Ćume sa laganim osmehom okreće ka Kopu, i polako lista stranicu po stranicu, dok Grotlo svaku novu stranicu pozdravlja kao kada vam sa razglasa iščitavaju imena igrača..Delirujim nastaje kada Ćume otvori poster na sredini magazina, koji se proslavio kao gol..Posle tekme me neki gani pitaju šta se to dešavalo na Jugu u jednom momentu..Ja ih gledam u čudu. Tek par godina kasnije, kada je neko negde izvadio taj mag, setim se Kopa taj dan, momenata zezanja koji nemaju veze ni sa čim, osim sa Jugom.

PODIJELI