Tekst preuzet sa : Svet navijaca

Mnogi kažu da su krajišnici najveći srbi od svih, sa ovim se neće baš svi složiti ali jedno je sigurno, njihova ljubav prema majci Srbiji i klubovima u njoj bila je ogromna, donosimo Vam mnoštvo priča i uspomena iz vreme Krajine, kada su hrabri krajišnici prkosili ustašama i kilometraži do njihove matice i stadiona omiljenog tima.

Naravno, glavni grad RSK, KNIN, uporište Delija iz Krajine, grad iz koga su stotine Delija putovale put dugačak 600+km, odakle su srpski sinovi slati u ratove za majku Srbiju, grad kapetana Dragana i mnogih drugih junaka.

Delije Knin – jedna od najpoznatijih zvezdinih grupa u Srbiji u ono vreme, često se za njih govorilo da više vole Zvezdu od Srbije, što neke priče iz tog vremena i potvrđuju, oni su bili putnici, da bi stigli do Marakane morali su da pređu 697 km, vrlo često kroz neprijateljsku (hrvatsku) teritoriju, zato krajišnici često kažu: “Lako je biti srbin i zvezdaš u Srbiji”
Oni su branili zvezdaštvo i srpstvo među hrvatima i bošnjacima, sa organizovanim gostovanjima se krenulo negde 70-ih godina, za vođu grupe se smatrao pokojni Nine Bjedov zvani “Zub”, zajedno sa ostalim knjinanima i zvezdašima iz Obrovca, Grahova i Benkovca, oni su kretali put Beograda, napravljeni su prvi transparenti i zastave.

Delije iz Knina, kao Srbi, nikada nisu razumeli toliku mržnju između Grobara i Delija, valjda zato što su najviše mrzeli ustaše, dolazili su često u sukobe sa Torcidom, dok su od svih najviše mrzeli Dinamovce, tj. “Bad Blue Boys-e”.

Najviše ih je uzbuđivalo putovanje vozom, na ovo su se najčešće i odlučivali, jer je svako putovanje bilo unikatno i zanimljivo, trajalo je dugo i dolazilo je do neizbežnih sukoba sa hrvatskim grupama na voznim stanicama.

Jednostavno su to obožavali, dešavalo se da voz pun Delija iz Krajine stoji uporedno sa vozom punim torcidinih navijača koji su išli negde drugde na gostovanje pa onda dolazi do prozivki i opštih tuča.

Desilo se da policija koja je bila na peronima nije nikog puštala iz vozova, dok se jedan momak iz grupe nije dosetio, otkinuo parče drške od metala, zapalio vrh i kao užarenom bakljom uleteo među splićane, dok su se oni u panici razbežali kroz vrata i prozore vagona, gde ih je policija dočekala napolju i dobrih nalupala pendrecima.

Čekajući voz, Delije iz Knina su često pevale: “Mi smo navijaci novog sampiona ima nas u Kninu 200 miliona “, “U Vinkovce kad dodju Zvedine brigade ostaces u rusevini ti smrdljivi grade “.

U sećanju ostaje i to da je ova grupa postigla neverovatan podvig, peške noseći zastavu na kojoj piše 600km ljubavi, grupa Delije Knin se zaputila put Marakane, verujem da je ovo jedan od najvećih dokaza ljubavi i doslednosti u navijačkom svetu. Prilikom ulaska na Marakanu palili su hrvatsku zastavu.

Ova grupa je brzo stekla popularnost i ugled, naravno jasno je zbog čega, njihova ljubav je bila neizmerna, bili su dragi gosti svih na Marakani, sa ogromnim povlasticama među navijačima Zvezde, neretko među njihovim gostima u Kninu, nalazili su se vođe i osnivači Delija, jedan od čestih gostiju, pokojni komandant Zeljković zvani “Zelja” dosta je vremena provodio sa ovom ekipom u Kninu, odakle bi zajedno sa tom grupom otišao na meč Zvezde u Beogradu.

Takođe vrlo čest gost je bio i veliki zvezdaš Bora Čorba, veliki prijatelj pokojnog vođe grupe Nine Bjedova.

Delije iz Knina su poznate i po još jednom neviđenom gestu, posle utakmice Zvezde sa Bajernom, oni su iščupali prečku gola kod severne tribine, i odneli je 678 km daleko u Knin, gde su je stavili na glavni trg gde je ona godinama stajala kao podsetnik na ovu utakmicu. Prilikom ulaska Delija u grad dočekao ih je veliki broj knjinana koji su sa radošću i zastavama dočekali ove momke i njihov rekvizit sa te utakmice.

Naravno ova grupa je prisustvovala i utakmici Zvezde u Bariju,svo je prisustvo su obeležili vrlo dugačkom zastavom Delije Knin
I dan danas ova grupa postoji, možda malo podmlađena i naravno u manjem broju od orginalne, ali ovu momci se ne predaju i pokazuju da ljubav prema Zvezdi nije prestala posle prognanstva i ratova.

PODIJELI