Pristalice crveno-belih, njih oko 200, došlo je u Zagreb iz Slovenije i to vozom koji je stizao iz Ciriha. Nakon što su zaustavili voz kod zapadne stanice, izašli su napolje i razišli se po gradu.

Akcija se planirala nekoliko nedelja unapred i na nju su pozvani samo najpouzdaniji clanovi iz Srbije i okoline, najveci problem je svakako bio da se na neprimetan nacin predje granica i udje u Hrvatsku. Posto se na granici sa Srbijom i BIH ocekivala rigorozna kontrola odluceno je da se u Hrvatsku udje iz pravca Sloveniji i to sa medjunarodnim vozom Cirih-Zagreb ciji je dolazak u glavni grad Hrvatske vremenski najvise odgovarao pocetku utakmice sa Cibonom.

U Sloveniju se odlazilo preko Madjarske i tamo se cekao voz, ekipa odevena u odecu koja ni na trenutak ne bi rekla da su u njoj navijaci vec “obicni gradjani”, sve do dolaska u Zagreb, povlacenja kocnice u vozu i izvodjenju jedne od najboljih akcija u prethodnih nekoliko godina.

Navijači Crvene zvezde došli su u petak na utakmicu protiv Cedevite u Zagreb. Oni su stigli oko 11.30 i kako ih ne bi policija legitimisala na glavnoj stanici povukli su kočnicu u vozu u blizini Ciboninog tornja.

Izašli su iz voza i razbežali se po gradu, a bilo ih je po nekim procenama između 150 i 200.

Zanimljivo je da su oni došli iz Slovenije i to vozom koji saobraća na relaciji Cirih – Zagreb. Zbog toga ih niko nije evidentirao, jer nema pasoške kontrole na granici.

Na teren je odmah izašla policija koja je posle nekog vremena pronašla nekoliko desetina navijača.

Posle nekog vremena policija je pronašla navijače u pečenjari “Žar” gde su seli da pojedu nešto i popiju piće. Nakon što su ih legitimisali, morali su radi bezbednosti da ih sprovedu u maricama na sigurno mesto. Nije bilo ekscesa niti incidenata.
Navijači Cibone stižu u halu u manjim grupama, policija ih zaustavlja i pretresa, a za sada sve prolazi u redu18.18 Policija je okupirala plato oko Draženovog doma gde Bed blu Bojsi čekaju navijače Zvezde. Policija je upala u jedan lokal gde se okupljaju Dinamovci i izgleda da je jedna osoba privedena, prenose hrvatski mediji.

18.12 Sve se više navijača Dinama okuplja oko hale

18.03 Situacija je mirna, policija je potvrdila da nije bilo navija;kih sukoba i da je stanje normalno u gradu. Interventna policija je stigla ispred Draženovog doma iz preventivnih razloga.

17.17 Navijači Zvezde koji su privedeni nisu pravili probleme, a kako navode izvori, u marici su čak i zapevali

17.02 Reporter zagrebačkog Indeksa javlja kako nema ni policije ni navijača Zvezde ispred Draženova doma. Navodno se okupila jedna manja grupica navijača Dinama Bed Blu Bojsa oko dvorane, traže goste iz Beograda.

– Navodno je jedna grupa Delija došli još sinoć, ali sakrili su se – rekli su Bojsi.

Povlačenje kočnice bio jedini incident u vozu saopštila je Ivana Čubelić predstavnica železnice Hrvatske

Konobarica iz pečenjare Žar izjavila : Momci su bili sasvim kulturni. Sve je proteklo u naboljem redu. Poručili su roštilj, popili kolu i mineralnu vodu, a zatim su sačekali da ih policija pusti da prođu i otišli dalje

:Uprava Hrvatske železnice saopštila je da je voz kojim su stigli navijači u Hrvatsku ušao iz Slovenije, a da se zapravo radi o liniji Cirih – Zagreb.

Oko 11.30 sati je povučena kočnica kod zapadne stanice, a između 50 do 70 ljudi izašlo je iz voza i razbežalo se. Voz je kasnio u glavnu stanicu šest minuta.

Printskrin: Google street view

Printskrin: Google street view

Policijska Uprava Zagreb potvrdila agenciji HINA da je pronađena kod navijača i određena količina pirotehničkih sredstava

Oglasila se Cedevita koja je saopštila da je Zvezda dobila 15 ulaznica za navijače koliko je i reciprocitet u ABA ligi.

Prema nekim informacijama nekoliko navijača Zvezde je posle bežanja iz voza selo u kafiće u okolnim ulicama kao i u pečenjaru Žar. Policija je došla legitimisala ih a zatim sprovela na sigurno mesto do početka utakmice. Navodno, nije bilo ekscesa.

Oglasila se hrvatska policija: Akcija je u toku i više informacija moći ćemo da damo tokom dana. – Nemamo najavu da bi navijači Zvezde mogli da dođu i drugim putevima – kazali su nam službenici zagrebačke policije medijima u Hrvatskoj.

Printskrin: Google Maps

Printskrin: Google Maps

14.24 Zagrebačka policija je imala intervenciju na Trešnjevici i već je privela nekoliko navijača, koji kod sebe nisu imali ulaznice.

14.10 Informacije iz Hrvatske kažu da je voz kojim su došli navijači Crvene zvezde došao iz Slovenije i oni su ga zaustavili kod ciboninog tornja

Foto: Wikimedia/Ximonic, Simo Räsänen

Foto: Wikimedia/Ximonic, Simo Räsänen

14.00 Delije stigle u Zagreb i povukle kočnicu, a zatim su Izašli su iz voza i počeli da beže. Prema nekim informacijama ima ih oko 200 i nemaju ulaznice za meč. Policija je reagovala sa destak marica koje se nalatze na terenu i pokušavaju uhvatiti navijače.

Foto: Marko Todorović

Zagrebačka policija je saopštila hrvatskim medijima da još prikuplja detaljne informacije s terena. Uskoro će saopštini službene informacije.

Inače,  večeras u Draženovom domu (19 sati) Crvena zvezda i Cedevita igraju rezultatski nebitnu utakmicu. Prihod od ulaznica zagrebački klub uplatiće gradu Vukovaru za obnovu Vukovarskog vodotornja, na šta je Uprava Crvene zvezde reagovala i prijavila Cedevitu Evroligi.

PODIJELI