GNK Dinamo Zagreb je izdao saopštenje nakon navijačkih obračuna u Atini koji su se dogodili noć prije odigravanja prve utakmice trećeg pretkola Lige prvaka između AEK-a i Dinama.

U protekloj noći uhapšen je veliki broj navijača Dinama koji su bili zajedno sa navijačima Panatinaikosa protiv pristalica AEK-a. Na kraju su evidentirani izbodeni navijači na obje strane. Treba dodati da su Dinamovi navijači i prošli put na gostovanju u Atini bili izbodeni.

Zagrebački prvak izdao je saopštenje za javnost te osudili nerede koji su se dogodili u Atini, a treba dodati i to da je utakmica otkazana i neće se igrati večeras.

“GNK Dinamo snažno osuđuje nerede koji su se sinoć dogodili u Ateni, u kojima su prema izvještajima grčke policije te grčkih i hrvatskih medija, naši navijači bili uključeni u incident s navijačima grčkog nogometnog kluba AEK. Takvi događaji nisu u skladu s vrijednostima i etikom koje promičemo kao klub i zajednica

Kao sportska organizacija, uvijek smo posvećeni promicanju fer igre, sportskog duha i pozitivne atmosfere na stadionima. Neredi ne samo da ugrožavaju sigurnost svih prisutnih, već i narušavaju reputaciju nogometa kao sporta koji spaja ljude i kulture.

Izražavamo svoju duboku zabrinutost zbog ovog incidenta. Nažalost, jedna osoba izgubila je život tijekom nereda. GNK Dinamo ovim putem želi izraziti iskrenu sućut obitelji preminule osobe. Još jednom napominjemo i pozivamo sve navijače Dinama da ne putuju na utakmicu u Grčku s obzirom da je UEFA u dogovoru s policijom donijela odluku da se obje utakmice igraju bez gostujućih navijača.

GNK Dinamo ostaje predan stvaranju okruženja u kojem se ljubav prema sportu izražava na pozitivan način, kroz zajedništvo, respekt i suradnju”, navedeno je u njihovom saopštenju.

Inače, u Atini su uhapšena 82 navijača Dinama i veliki broj Grka, jedna osoba grčke nacionalnosti (22) je izgubila život.

Uhapšeni navijači će biti zadržani u pritvoru dok traje istraga policije i dok se ne sazna ko je ubio nesretnog navijača AEK-a. Oni će biti saslušani danas tokom dana i neće biti pušteni dok se ne rasvijetle detalji sinoćnjeg krvavog okršaja. UEFA je otkazala utakmicu i službeno AEK odbija komunicirati sa Dinamom.