NAKON jučerašnjeg ročišta u Osijeku, gdje je Zdravko Mamić izrekao završe riječi prije presude za kriminal i izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, o svemu se oglasila i udruga Dinamo – to smo mi.

Podsjetimo, Mamićeva obrana na suđenju je tvrdila da je njegov branjenik u spis priložio dokumentaciju iz koje proizlazi da Dinamo nije oštećen te da nadležna tijela kluba odobravaju aktivnosti koje su poduzimali Zdravko Mamić i Damir Vrbanović. Izvršni i Nadzorni odbor i skupština kluba očitovali su se da radnjama o kojima Državno odvjetništvo vodi istragu klubu nije pričinjena nikakva šteta i da klub stoga ne postavlja imovinsko-pravni zahtjev, piše index.hr

No, navijači Dinama smatraju da je klub itekako oštećen Mamićevim radnjama, a udruga Dinamo – to smo mi najavila je da će tražiti naknadu štete.

29.04.2018., Zagreb – Nogometna utakmica GNK Dinamo B i HNK Hajduk B.
Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Priopćenje udruge Dinamo – to smo mi prenosimo u cjelosti:

“Već nekoliko mjeseci svjedoci smo procesa koji se vode protiv bivše uprave Dinama za izvlačenje više od 117 milijuna kuna iz Kluba, a pozdravljamo činjenicu da će 6. lipnja 2018. prvom činu predstave doći kraj. Nastavak suđenja i nove optužnice samo će potvrditi naše teze. Već nekoliko puta napomenuli smo da trenutna uprava ne štiti interese Dinama nego optuženika, ali kao i do sad mi nećemo stajati po strani. Aktivno ćemo se uključiti tako što ćemo zahtijevati naknadu štete koje je pretrpio klub. Nećemo komentirati iskaze obrane niti svjedoka, ali zasmetala nas je ova tvrdnja: “Ako štete nema, ne radi se o kaznenom djelu, to je stav prakse i najvećih autoriteta. Skupština Dinama kaže da nema štete. Nisam čuo ovdje u sudnici tko je utvrdio tu štetu. Ako ti netko ukrade 80 milijuna, je li logično da će netko šutjeti? Ili će tražiti naknadu štete? Mi ovdje nemamo oštećenika, to je utvrdio Izvršni odbor Dinama, Nadzorni odbor te Skupština kluba”.

Štete ima i mora se nadoknaditi Dinamu. Ako odštetni zahtjev neće podnijeti uprava Kluba koja nema nikakav legitimitet članova, onda ćemo to učiniti mi članovi. Kada bi navedena tvrdnja obrane bila točna ne bi nikada postojao niti kazneni progon. Svatko bi mogao u bilo kojoj udruzi ili trgovačkom društvu na Skupštini donijeti odluku “štete nema, nismo oštetili ni državu ni nikog”. Ali to NE POSTOJI, niti je to stav bilo kakve prakse niti bilo kakvih autoriteta, a to što skupština Dinama, čija se imena članova kriju zbog ovakvih razloga, donosi sramotne odluke više govori o njima nego o bilo kome drugom.

Udruga članova GNK Dinamo pod nazivom Dinamo – to smo mi, će odmah po okončanju postupka pred Županijskim sudom u Osijeku, pokrenuti postupak za naknadu štete, a sve kako bi okrivljenici nadoknadili štetu počinjenu Dinamu.

S obzirom na postupanje članova Izvršnog Odbora, Nadzornog Odbora i Skupštine kluba, a bez prejudiciranja predmetnog postupka u Osijeku, po pravomoćnosti presude u proces ćemo uključiti i sve članove Izvršnog odbora, Nadzornog odbora i Skupštine kluba koji su odlučili da Dinamo nije oštećen. Nakon pravomoćnosti sva će navedena tijela, odnosno njihovi članovi biti podložni kaznenom progonu i pojedinačnoj odgovornosti, a mi nećemo stati dok zadnja kuna ne bude vraćena u Dinamo!

To što je skupština GNK Dinamo donijela odluku da «štete nema», prije bilo kakve druge analize, potvrđuje nam ništetne odredbe takvog statuta, koji članovima (a kojih ima nekoliko tisuća) ne daju nikakvo pravo glasa kraj postojanja okrivljenika (a jednog dana možda i osuđenika) te njima podobnih osoba. Takav statut svakako je podložan ispitivanju od strane suda po podnošenju tužbi, isto kao što je takva odluka Skupštine itekako podložna ispitivanju (kao ništetna). Posebno iz razloga jer se vodi ovaj kazneni postupak, a ako bude pravomoćno okončan osuđujućom presudom, onda se više neće moći skrivati iza teze kako je statut zakonski prihvaćen od strane ureda za upravu Grada Zagreba. Skupština birana od strane članova nikada ne bi donosila odluke štetne za sam Klub, a to što u skupštini Dinama sjede podobni, a ne sposobni i časni ljudi dovelo nas je do sudskih proces i teškog narušavanja ugleda Dinama u Hrvatskoj i svijetu.

Ukratko, ŠTETE IMA, povodom iste se vodi kazneni postupak za učinjeno kazneno djelo, a pitanje materijalne nadoknade, bit će pitanje nekog drugog postupka kojeg pokrećemo mi članovi Kluba!”.