Udruga “DINAMO TO SMO MI” koja okuplja članove tog kluba i bori se za prava koja su im uskraćena, poslala je otvoreno pismo Andreju Plenkoviću i Milanu Bandiću u kojem traže da se u klubu održe izbori sukladno zakonima Republike Hrvatske.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,
poštovani gradonačelniče Grada Zagreba,

obraćamo Vam se kao najvišim dužnosnicima izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj i Gradu Zagrebu, čiji su osobni izbor, pa i odgovornost, dužnosnici koji se na razini zemlje i grada brinu za provođenje zakona i propisa povezanih s radom naše udruge Građanski nogometni klub Dinamo, pri čemu najviše mislimo na one s dužnostima u Ministarstvu uprave i Gradskom uredu za opću upravu.

Želimo Vas upozoriti da je sadašnja situacija u GNK Dinamu ne samo nezakonita, pa i nedopustiva, već da dovodi u pitanje i od Vas podržane temeljne standarde demokracije u zemlji te Ustavom i propisima garantiranu jednakost svih građana.

Već je niz državnih tijela, primjerice Sportska inspekcija (2014. i 2018. g.), pučki pravobranitelj (2011. g.) ili USKOK-a (2018. g.), upozorio na neostvarenu jednakost prava svih članova GNK Dinamo, te na neusklađenost rada navedene udruge sa zakonima i propisima Republike Hrvatske, posebno Zakona o udrugama, a to se nije promijenilo niti s novim statutom udruge.
Cijeneći Vaše vrijeme, ali i podsjećajući na Vašu političku i građansku odgovornost, želimo Vas u ovom obraćanju ne samo upozoriti na status članova u udruzi Građanski nogometni klub Dinamo, jednoj od većih udruga građana u Hrvatskoj, već i pozvati na adekvatni i dužni odgovor.

Naime, u Statutu udruge građana GNK Dinamo usvojenom 2018. g., članak 24, stavak 2, stoji da „Skupštinu [udruge] sačinjava 80 predstavnika članova kluba, koje biraju članovi Skupštine starog saziva na prijedlog Izvršnog odbora“, a u članku 33, pod 8 se navodi da Skupština, uz ostale, bira Izvršni odbor. Dakle, u udruzi građana GNK Dinamo stari saziv skupštine, na prijedlog izvršnoga odbora, bira novi saziv skupštine, koji potom bira isti taj izvršni odbor.

Kako smo potpuno sigurni da Vam politički niti pravno ne bi bila prihvatljiva situacija u kojoj bi, primjerice, stari sastav Sabora, na prijedlog Vlade, birao novi sastav Sabora, koji bi potom birao istu tu Vladu, tražimo od Vas da se, u skladu s Vašom razinom političke odgovornosti, pobrinete da se najviši politički standardi demokracije počnu provoditi i na razini udruga građana.

Dopustite da Vas podsjetimo da poruka koju ćete poslati svojim (ne)angažmanom u vezi neograničenog prava članova udruge građana GNK Dinamo da biraju i budu birani na dužnosti u svojoj udruzi zadire u samu bit političkoga, kao odgovornoga upravljanja na dobro svih u pravima i odgovornostima jednakih građana, pa će tako biti i poruka o Vašem poimanju demokracije, ljudskih prava i važnosti da se ona ostvaruju na svim političkim i društvenim razinama.

Doista se nadamo da više nećete dopustiti, jer bi to bilo shvaćeno kao podrška političkom i civilizacijskom nazadovanju, da članovi udruge GNK Dinamo u 2019. godini u demokratskoj i slobodnoj zemlji imaju manja prava nego što su ih imali članovi udruge građana NK Dinamo u 1969. godini, jer čak niti te godine usvojeni statut NK Dinama, dakle u jednoj socijalističkoj i nedemokratskoj zemlji prije 50 godina, nije predvidio da stari saziv skupštine bira novi saziv skupštine te da svaku kandidaturu predlaže izvršni odbor, a niti je na druge načine onemogućavao kandidiranje članovima.

Od ideala slobode i demokracije nikada ne mislimo odustati, a upravo zbog toga niti od ideje o našem klubu u kojem su svi članovi jednaki i vrijedi demokratski moto: jedan član – jedan glas. Jer Dinamo, to jesmo mi.

Udruga članova GNK Dinamo “Dinamo – to smo mi”.

PODIJELI