Građanski nogometni klub Dinamo Zagreb i policija, organizator i rukoviditelj osiguranja utakmice osmine finala Europa Lige s Benficom, koja se od 18.55 igra na Maksimiru, našli su se pred velikim sigurnosnim problemom.

Kako prenose neslužbene informacije, čak 800 pripadnika Torcide, navijačke grupe pobratimljene s Benficinim ultrasima No Name Boysima, kupilo je ulaznice za utakmicu za zapadnu tribinu. To su uradili nakon što im su im Dinamo i policija u strahu od sukoba između BBB-a i Torcide zabranili kupnju ulaznica za jug, tribinu na kojoj će biti navijači portugalskog kluba

Za portal index.hr, u ime Dinama govorio je Krešimir Antolić, član uprave zadužen za sigurnost:

“Niti jedan gledatelj s ulaznicom za tribine predviđene za smještaj domaćih navijača, a koji bi na ulaz došao s obilježjima Benfice ili Torcide zbog sigurnosnih rizika s takvim obilježjima neće biti pušten na stadion. U takvom slučaju gledatelj će moći ući ako obilježja ostavi van stadiona. Isto će se dogoditi i ako tijekom utakmice neki od gledatelja na tribinama predviđenim za domaće navijače bude istaknuo navedena obilježja.”

Je li zabranom hrvatskim državljanima da kupuju ulaznice za jug, uskraćeno ustavom zajamčeno pravo na slobodu kretanja?

“Sve navedene mjere, kao i nemogućnost kupnje ulaznica za gostujući sektor hrvatskim državljanima, svoj razloge imaju isključivo i samo u procijenjenim sigurnosnim rizicima i ni u čemu drugome. Želimo naglasiti da je GNK Dinamo takvu odluku donio u skladu sa svojim zakonskim obvezama i nakon konzultacija s nadležnim policijskim snagama, vodeći se pri tome zakonskom pozicijom policije kao rukovoditeljem cjelokupnog osiguranja na i oko stadiona.”

Koliko su navijači Benfice dobili ulaznica za ovaj meč?

“U skladu s hrvatskim zakonima i sigurnosnim pravilima UEFA-e, gostujući navijači su na raspolaganje dobili 5 posto ukupnog kapaciteta stadiona Maksimir (1 756 ulaznica ) a prema personaliziranom modelu prodali su 336 ulaznica za tribinu jug. Nadalje, po načelu reciprociteta gostujućem klubu je dodijeljeno 200 ulaznica tzv. 1. kategorije, s pozicijom na tribini zapad te 25 VIP lože.”

izvor: index.hr