Foto: EPA

Krovna kuća evropskog fudbala UEFA-e obavijestila je Dinamo o kazni zbog događaja na gostovanju kod Anderlechta u drugom kolu Europa lige.

Istraga je prema prijavi službenih osoba bila otvorena po četiri osnove: upotreba pirotehnike na stadionu, bacanje objekata na travnjak, tučnjava navijača i rasizam.

Odluka UEFA-e o kazni:

1. Zatvaranje sjeverne tribine stadiona Maksimir za iduću UEFA utakmicu u kojoj je GNK Dinamo domaćin (8. studenog igra protiv Spartaka iz Trnave) i kazna od 50 tisuća eura zbog rasizma.

2. Implementacija direktive UEFA-e ”Equal game” na idućoj UEFA utakmici u kojoj je GNK Dinamo domaćin,

– prikazivanje bannera s nazivom #EQUALGAME i grbom UEFA-e preko sjeverne tribine.

3. Novčana kazna u iznosu od 5 tisuća eura zbog korištenja pirotehnike.

4. Novčana kazna u iznosu od 8 tisuća eura zbog bacanja objekata u teren.

Iz zagrebačkog kluba ističu da je klub do sada ove sezone kažnjen s ukupno 140 tisuća eura zbog pirotehnike, rasizma i bacanja objekata u teren.

Napominju i da još uvijek čekaju kaznu za događanja na utakmici prvog kola Europa lige u kojoj je Dinamo 20. rujna ugostio Fenerbahče.

Podsjećamo, UEFA-in povjerenik za sigurnost na utakmici u Bruxellesu bio je Srbin Vlado Gođović. On je na tribini s navijačima Dinama primijetio zastavu sa slovom “U”.

Nakon toga su Dinamo i članovi BBB-a tražili od navijača iz dijaspore koji je istaknuo ustaško obilježje da ga makne, što je on i napravio, ali bilo je prekasno i prijava je napisana.

Iduću utakmicu, u trećem kolu skupine EL-a kod Spartaka iz Trnave 25. listopada, Dinamo će igrati pred praznim tribinama zbog rasizma slovačkih navijača.

Ali zbog ovog rasizma, odnosno “ustašluka”, sada će istog protivnika dočekati 8. studenoga na utakmici za konačno “proljeće u Europi” na svom stadionu s prisilno praznom navijačkom tribinom.

PODIJELI