Francuski portal portal koji se bavi reportažama o fudbalskim klubovima, Footbalsky.fr, razgovarao je sa direktoricom Fudbalskog kluba Sarajevo, Sabrinom Buljubašić.

Buljubašić je dala nekoliko vrlo interesantnih odgovora, a počela je opštom pričom o FK Sarajevo.

“Sarajevo je trenutno jedan od najvećih klubova u Bosni i Hercegovini, ali i na Balkanu. Trenutno razvijamo mnoštvo timova u mlađim kategorijama. Naša Akademija je prepoznatljiva u cijelom regionu. Ako sagledamo kompletnu situaciju, najbitnije je da imamo dobar trening centar. Naprimjer, ove sezone igramo sa sedam igrača koji su se priključili iz akademije, a ovog vikenda igralo ih je šest. Očekujemo da svake godine najmanje dva igrača iz Akademije FK Sarajevo pristupe prvom timu”, govori Buljubašić i nastavlja:

Ukoliko neki mladi igrač još uvijek nije spreman za prvi tim, šaljemo ih na posudbe u neke od partnerskih klubova. Mislim da sa ovakvim modelom možemo biti mnogo stabilniji finansijski. To nismo mi osmislili, ako pogledate Ajax, Dinamo Zagreb, Partizan i brojne klubove koji tako postupaju. Moram naglasiti da smo jedini u BiH koji imamo profesionalni trening centar, pa tako i napredujemo”.

Buljubašić se dotakla i stadiona Asim Ferhatović Hase.

“Tačno je da igramo na stadionu koji ima prefiks ‘olimpijski’, ali to nije rijedak slučaj u Evropi. U ovom trenutku najbitniji nam je trening centar, kojeg želimo još više modernizirati, pošto svaki igrač tu provede šest od sedam dana nedjeljno. Drugi dio projekta je da izgradimo još nekoliko novih terena, kao i nekolicinu fudbalskih dvorana koje možemo i iznajmljivati drugim klubovima”.

Za bosanskohercegovački fudbal u globalu smatra da napreduje.

“Mislim da napreduje, ali brzinom puža. Mislim da je prvenstvo preslabo, te imamo samo četiri dobra kluba. Ne tako davno, imali smo klubove koji nisu davali igračima profesionalne ugovore. Ovdje je problem visok porez na igrače, a procenat je 70%. Ukoliko želimo nekom igraču dati 1.000 eura platu, moramo isplatiti 1700 eura. To je previše za većinu bh. klubova i zato su tu amaterski ugovori”, rekla je direktorica FK Sarajevo i pohvalila rad čelnika velikog rivala FK Željezničar.

“Drugi problem je infrastruktura. Nedavno smo odigrali derbi protiv Željezničara završen rezultatom 2:2 i svi su se složili da je najbolji derbi u posljednjih 10 godina. Zašto?! Zato što je Željezničar uradio novi travnjak, a ljudi su shvatili da je to glavni razlog. Prije toga reprezentacija je igrala protiv Belgije na Grbavici, a teren je bio katastrofalan”.

Objasnila je i rivalstvo sa navijačima FK Željezničar.

“Naravno, to je veliko rivalstvo. Kad god oni igraju, nadamo se da će izgubiti, a pretpostavljam da je tako i kod njih. Derbiji su uvijek sa uzavrelom atmosferom. Mislim da nas trenutno najviše razdvaja naše fokusiranje na mlade igrače. Oni ulažu u stadion i imaju svoj, a mi ne. Mi imamo trening centar, ali oni nemaju”.

“Navijače Željezničara i Sarajeva razdvaja geografička pozicija. Generalno, mnogo više navijača Sarajeva je iz centra grada, te porodice koje su tu preko 100 godina navijaju za Sarajevo. Oni koji su kasnije došli i žive van centra, navijaju za Željezničar”.