Viši sud u Beogradu oslobodio je optužbi Veljka Belivuka zvanog “Velja Nevolja” za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića izrešetanog na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta u januaru 2017. i ukinuo mu pritvor.

Optužbi su oslobođen i Marko Miljković i Mirko Kojić, kome se sudilo u odsustvu jer je u bekstvu.

Sud je Belivuku i Miljkoviću ukinuo pritvor u kojem su više od godinu dana i oni će u toku popodneva biti pušteni na slobodu.

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo imaju pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Sva trojica su oslobođeni optužbi za pomaganje u izvršenju ubistva Miloševića, a tužilaštvo smatra da je motiv ubistva Miloševića bio sukob Belivuka i Miloševića oko poslova obezbeđenja.

Oni su se prvobitno sumnjičili za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu, ali je u toku istrage kvalifikacija dela promenjena, pa se sada terete kao pomagači, a ne izvršioci.

Belivuk, koji je u medijima poznat i kao “Velja Nevolja”, uhapšen je 4. februara 2017, a Miljković 4. maja.

Miloševićevo beživotno telo nađeno je na tramvajskim šinama u Ulici kraljice Marije u Beogradu.

Sudija je obrazložila da postoji stepen sumnje da su okrivljeni možda na neki način imali veze sa ovim krivičnim delom, ali za sud to nije dovoljno.

Kaže se da je Belivuk imao kontakt sa “mazdom”, ali nije utvrđeno da je znao da će se auto koristiti baš za ovo krivično delo.

 

Sudija je naglasila da ova odluka nije konačna i da njih trojica do pravosnažnosti moraju da budu dostupni sudu.

Belivuk, Miljković i Kojić, koji je u begstvu, su se optužnicom teretili da su izvršili ubistvo pomaganjem.

Kako je opisano u optužnici, Miljković, Kojić i još jedan NN muškarac su dva meseca pre likvidacije Miloševića, kupili automobil “mazdu”, a Belivuk je potom ukrao registarske tablice sa jedne “škode” u Beogradu i montirao ih na “mazdu”, kojom je NN izvršilac pobegao nakon što je ispalio 13 metaka u Vlastimira MIloševića, koji je preminuo na tramvajskim šinama preko puta svog stana.

Tužilac je prilikom iznošenja završnih reči zatražio minimum 10 godina zatvora za optužene, dok je odbrana zahtevala oslobađajuću presudu.

Tužilac je iznoseći završne reči istakao da je motiv za likvidaciju Vlastimira MIloševića sukob oko poslova obezbeđenja beogradskih klubova.

 

 

Presudu je ispred suda docekala grupa od 50-ak navijaca Partizana koji su lepu vest docekali sa uzvicima “Pravda je zadovoljena” .