Stiže nastavak filma ZG80, bavi se događajima nakon sukoba na Dinamovom stadionu 1990.
Novi film prikazuje događaje koji su kulminirali povijesnim sukobom na Dinamovu stadionu 1990. te ulogom navijača u tadašnjoj propagandi. U pripremama pomažu i članovi originalne navijačke skupine ZG80, što je ujedno vraćanje duga navijačima koji je ostao iz prvog filma.
Jedan od najgledanijih hrvatskih filmova posljednjih godina, ZG80 dobit će nastavak!
Scenarij radnog naziva “Reci kaj ili krepaj, ku’iš” ponovno potpisuje isti dvojac, Ivo Balenović i Robert Cukina, no redateljskom palicom mahat će Goran Rukavina čije kvalitete, ako od nigdje drugdje, poznajemo iz kultne serije “Počivali u miru”. Sve u produkciji Stanka Babića. ZG80 također je stekao gotovo kultni status. – Nisam mogao vjerovati kada sam vidio da postoji Facebook stranica filma koja ima gotovo 20.000 aktivnih fanova! Uvjerio sam se kako je film zaradio veliku popularnost i u Srbiji iako tamo gotovo uopće nije reklamiran. Za jedne premijere u Nišu ljudi su mi prilazili i pružali mi ruku, čak i jedan stari pripadnik Delija – kaže Robert Cukina. No, novi je film ipak drugačija priča od svojeg prethodnika. – Napravit ćemo koliko je god to moguće autentičan film, ispričati priču o navijaču kao sudioniku događaja kojima smo svi svjedočili, a koji su kulminirali utakmicom 13. svibnja 1990. između Dinama i Zvezde, no ponajviše o onima koji kroz te događaje nastoje ostvariti neki svoj interes – kazao je Ivo Balenović te objasnio o čemu se radi. – Na navijače je tada više društvenih čimbenika gledalo kao na vrlo korisnu pojavu koja može biti društveni lakmus-papir ili naprosto izgovor da sustav pokuša nešto poduzeti u vezi s promjenama koje nepobitno dolaze. U tome ne zaboravljamo pojedinca, čak ni ondašnjeg milicajca koji tada naprosto radi ono što misli ili što su mu rekli da mu je posao. Sasvim je drugo s onima na vrhu. Političar sa srpom i čekićem na reveru, a ispod njega znakom HDZ-a. Nije li to nešto vrlo blisko onome što gledamo i danas – objašnjava Balenović. Ekipa filma kaže kako će se snimati na autentičnim lokacijama događaja otprije gotovo 30 godina, no s većim naglaskom na genezu razvoja poglavito navijačke skupine Bad Blue Boys a potom i na ono što su tadašnji mediji obilazili. – Događaji na samom stadionu opisani su već milijun puta i kroz njih ćemo proći tek s nekoliko arhivskih kadrova. Ali, dotaknut ćemo se, recimo, ideje koja je postojala u vojnom vrhu da nerede na utakmici iskoristi za opravdanje vojne intervencije, da su motori tenkova zbog toga već bili upaljeni. Doista nije smisao filma opet pokazati sukob Zvonimira Bobana i policajca Refika, kada se radi o tome, vrhunske akcijske scene obilježit će zadnjih pola sata filma, pokazat ćemo vjerno brutalne obračune nakon utakmice, oko stadiona i na ulicama u kojima su im se sve više pridruživali i obični prolaznici, narod. Kao i uobičajene sukobe s vojnim pitomcima ili onima iz SUP-ove škole u Šimunskoj. U svakom se slučaju neće bježati od prikazivanja događaja onakvima kakvi doista jesu bili, kakvi god se oni nekome činili, kaže Robert Cukina.

 

U tome će ekipi filma pomagati i članovi originalne navijačke skupine ZG80, što je ujedno ispunjenje duga prema njima koji je ostao iz prvog filma. U njemu su se pak profilirali i neki likovi koji su time zaradili pojavljivanje u nastavku. Opet ćemo gledati Tetka, Rileta i Peđu koji ovaj puta dolaze u Zagreb. Jasno, tu je i Krpa, no ipak više kao poveznica s prvim filmom, ali i kao lik koji je sada urbana legenda. – U kontekstu koji želimo pokazati bilo bi pogrešno usmjeriti priču prema tek nekoliko likova. Ovo je generacijski film o događajima koji smo doživljavali na različite načine, netko izravno, netko gledao sa strane, a netko negdje čuo. A toj generaciji Ive, Roberta i mene nije jasno zašto se tom događaju stalno vraćamo, a nastojali smo ga zaboraviti. Navijači su tada bili jedan od odlučujućih čimbenika potičući i određeni strah jer su jasno ukazivali kuda sustav ide. Oni su praktično sa stadiona otišli na postrojavanje u Kranjčevićevu. No, opet samo da bi ih dočekala antikatarza kada shvaćaju da u novom sustavu nisu više toliko potrebni pa dolaze u situaciju da se moraju boriti čak i za ime svojeg kluba – kaže Goran Rukavina.

 

Preuzeto sa fb stranice: Ja sam sa stajanja