Čelni ljudi engleske Premier lige u subotu je poslalo svim klubovima plan povratka navijača na stadione. Radost navijača što će opet uživo gledati nogomet nakon devet mjeseci gotovo je uništena kad se saznalo što sve neće smjeti raditi na stadionima.

Fudbalski fanatici se vraćaju na stadione, ali tamo neće smjeti navijati

“Covid pravilnik ponašanja”, kako glasi protokol koji su dobili klubovi Premiershipa, predviđa da navijači neće smjeti pjevati ni vikati slogane, dakle bit će im zabranjeno navijati te piti alkohol na stadionima i u njihovoj blizini.

Dozvoljen ulaz samo finima i trijeznima

Jasno je što se zabranom navijanja želi spriječiti – oslobađanje većeg broja čestica aerosola u zraku, koje onda doprinosi povećanoj mogućnosti zaraze koronom, dok je zabrana konzumacije alkohola povezana s prethodnom zabranom. Pod utjecajem alkohola navijači se lakše opuštaju te ne obraćaju potrebnu pažnju na niz zaštitnih mjera koje moraju poštovati u vrijeme korone.

Maksimalno četiri hiljade navijača

Osim navedenih kvaka oko povratka navijača na engleske stadione, postoji njih još par. Engleska je podijeljena na COVID zone. Tako će maksimalno četiri tisuće navijača moći biti na utakmicama koji se nalaze u prvoj zoni, točnije području s najmanje COVID slučajeva. Najviše dvije tisuće navijača ulazit će na stadione u drugoj zoni, dok navijači ni dalje neće moći na stadione koji se nalaze u trećoj COVID zoni, dijelovima Engleske s najviše zaraženih.

Svi navijači morat će potpisati pravilnik

Napisan je pravilnik “jasnim i preciznim stilom”, navode engleski mediji, kako bi ga navijači shvatili te potpisali na prodajnim mjestima ulaznica. Navijači će tamo morati napisati vrijeme dolaska i odlaska sa stadiona. Na njima će biti obavezni znakovi koji ukazuju na nužnost pridržavanja pravila socijalne distance, higijene i samog pravilnika.

Ispunjavanje zdravstvenog upitnika

Njime je takođe propisano da navijači prije ulaska na stadion moraju ispuniti zdravstveni upitnik te da cijelo vrijeme boravka na stadionu nose masku. Smiju donijeti vlastito dezinfekcijsko sredstvo za ruke, ali u bočici maksimalne zapremnine 50 mililitara.

PODIJELI