FOTO: Sky Sports

Engleski Premiership počinje 12. Septembra (Rujna). Iako će i ona započeti bez gledatelja, nadležne službe su već razradile plan za njihov povratak na tribine.

Krajem Septembra očekuje se da će klubovi polagano otvarati tribine, dok bi već u listopadu mogli vidjeti veći broj navijača na stadionu. Međutim, svaki navijač će uz kupljenu ulaznicu pristati na nova pravila ponašanja kako bi se u što većoj mjeri suzbila prijetnja širenja koronavirusa.

Svi koji su bili u kontaktu sa zaraženima ne bi smjeli na stadion

Prva točka novog pravila ponašanja nalazi se u preporuci da na stadione ne dolaze oni koji imaju simptome nalik koronavirusu, kao i oni koji su bili u kontaktu s takvim ljudima.

Uzeći u obzir da ne postoji način da klubovi i zaštitarske službe utvrde koji navijači predstavljaju opasnost po ovoj točki, nadležne službe apeliraju na razum navijača da zaštite one oko sebe i izbjegavaju dolazak na utakmice ako imalo sumnjaju u svoje zdravlje.

Sami ulazak na stadion imat će posebne procedure ulaska i izlaska kako bi se spriječile gužve tamo gdje najlakše nastaju, a to je na ulazima/izlazima stadiona. Navijači neće ulaziti ni izlaziti u isto vrijeme.

Naravno, socijalna distanca će se morati poštovati pa navijači neće moći sjediti jedni kraj drugih. Također, diljem stadiona će biti postavljena dezinfekcijska sredstva s kojima će navijači moći čistiti ruke.

Nema navijanja na tribini

Dodatan doprinos bizarnom okruženju na stadionu je najava i da će navijačima biti zabranjeno pjevati i navijati s obzirom na to da se koronavirus može prenijeti zrakom. Takva vijest nije naišla na odobravanje navijača koji na društvenim mrežama ismijavaju takvu odluku, ali čini se kako će barem u početnoj fazi utakmice gledati u tišini.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson nedavno je izjavio: “Stalno ponavljam da moramo ponovno otvoriti društvo jer je to ključno za ekonomiju. Uvest ćemo još neke mjere koje će ljudima dati veću slobodu u kretanju i radu nego u prethodnim mjesecima.”

Boris navodi kako takva odluka nije bezrezervna: “Naravno, ako primijetimo da nove mjere idu na štetu zdravlja, morat ćemo ih ponovno zaustaviti. Nećemo imati problema sa stiskanjem kočnice kako bismo suzbili koronu.”

PODIJELI