Foto: EPA-EFE

Otprilike malo manje od dvije tisuće gledatelja, koji će 26. veljače na londonskom stadionu Wembley nazočiti ovogodišnjem finalu engleskog Liga kupa između Manchester Uniteda i Newcastle Uniteda, na raspolaganju će imati stajaća mjesta, poručili su iz Engleske nogometne lige (EFL).

Poznati klutni stadion Wembley može primiti 90.000 gledatelja, a za ovu će utakmicu po 867 mjesta iza oba gola biti pretvorena u tzv. “sigurne stajaće zone”. Mjesta će biti na raspolaganju navijačima oba kluba. “U tim zonama navijačima će biti dopušteno stajanje tijekom utakmice, na mjestima gdje će pregrade ili rukohvati sprečavati njihov pad prema naprijed. U svim ostalim dijelovima stadiona navijači moraju sjediti”, priopćili su iz EFL-a.

Na tribinama je stajanje bilo zabranjeno skoro 30 godina

Ova odluka je uslijedila nakon što su klubovi poput Cardiff Cityja, Chelseaja, Manchester Cityja, Manchester Uniteda i Tottenham Hotspura svojim i gostujućim navijačima u pokusnom razdoblju nudili licencirana stajaća mjesta.

Prije tog pokusa, svi stadioni klubova koji se natječu u najvišim razredima engleskog nogometa više od 30 godina su imali samo sjedeća mjesta. Povod za takvu odluku bila je tragedija na stadionu Hillsborough 1989., kad je 97 navijača Liverpoola izgubilo život u prenapučenom dijelu tribine koji je bio omeđen željeznom ogradom. U srpnju prošle godine iz britanske vlade su poručili da će sve više britanskih klubova početi uvoditi sigurna stajaća mjesta na svojim stadionima

PODIJELI