– Možete li se predstaviti i reći nešto o Firman Boys-u?

Naša grupa “Firman Bois” podržava “AIK Stockholm”, naša firma je jedna od najstarijih i najvećih u Skandinaviji. Naša grupa je osnovana 1991. godine i jedna je od najorganizovanijih grupa u zemlji. Imamo veliki uticaj na huliganizam i podržavamo naš klub.

– Koliko članova imate? Prosečne godine? Svi su huligani?

Firman Boys su najuticajniji i imaju monopol nad navijacima naseg kluba (odlučujući ko će se boriti u ime AIK-a) na Nacionalnom stadionu u Solni, Stockholm. Naši članovi su od 20 do 50 godina starosti, firma se sastoji od viših finansijskih zvaničnika, vrhunskih menadžera ili profesionalnih kriminalaca. Trudimo se da na sto vise utakmica idemo zajedno i da nam se brojka krece od nekoliko stotina do hiljadu huligana. Naša grupa ima i podgrupu firme Firman Bois – mlađa generacija, koja se zove “AIK: s Ingsta” i oni su pod našom kontrolom.

– Da li razmišljate o grupi za ultras ili huligane … ili možda oboje?

Naša grupa smatra huliganskom zato zašto preferiramo ime “firma”.

– Vaše mišljenje o akcijama grafita?

Grafite treba da imaju sve vece i sve ozbiljne grupe u Svedskoj

– Firmano Boys učestvuju u stvaranju koreografije i drugih ultra aktivnosti?

1990. godine, kada su koreografije bile zazivele u Švedskoj, organizovali smo mnoge velike koreografije, koji su bili praćeni vatrometom, ali smo ih poslednjih deset godina ostavili za naše ultra mladje organizacije. U svakom slučaju … i sada sve koreografije moraju biti odobrene od strane naše grupe.

– Da li posecujete gostujuce utakmice Vaseg kluba u Evropi?

Naša grupa prati naš klub na svim putovanjima, utakmicama, bez obzira na naš broj. Kada smo igrali sa Lech Poznanom za League Europe 2012. godine, naša firma je bila na ulicama sa 150 huligana (samo Firman Bois). U dobrom broju, išli smo na PSV, ili u Napulju, gde smo predstavljali našu grupu i klub. Usput, dobio sam od PSV čekić pre sukoba sa njima.

– Imate li bilo kakvog političkog gledišta kao grupu?

Firman Boys nikada nisu bili politička grupa i mi ne mešamo politiku sa fudbalom.

– Kako biste ocijenili hooligan scene za sezonu 2013/2014?

Nažalost, AIK se kvalifikovala za Evropski kup prošle godine, ali hul-scena u Švedskoj imala je nekoliko dobrih i krvavih sukoba. U centru Stokholma došlo je do sukoba između naše grupe i ostala dva najveća rivala iz Stokholma, “Djurgarden IF” i “Hammarbi IF”. Čak smo i dogovorili sukob sa suparničkim klubom “IFK Goteborg”, koji je drugi po veličini i najbolja firma u Švedskoj za nama. Imamo i jednu od nacionalnih skalpa kada smo morali da se borimo u šumi kod Stokholma, porazili nemačke huligane (borba je napravljena  70 vs 70 Firman Boys vs. Štutgart, Dortmund, Drezden, posle 3 minuta – pobeda za Firman Boys).

Ko su Vam prijatelji i neprijatelji?

AIK Stockholm i Firman Bois nemaju prijatelje, samo neprijatelje.

– Tvoja najdraža ultra i huliganska scena u Evropi?

Firman Boys je prelazak između stare britanske casual i sofisticirane kulture svakodnevnog nasilja, kao što je ultra italijanska kultura . To je dobar miks koji odgovara našoj grupi.

– Kako vidite dogovorene borbe u Poljskoj i Rusiji? Da li biste ih upoznali?

Spremni smo da upoznamo sve moguće rivale u Švedskoj i izvan … u šumi, na ulici ili na terenu.

– Oružje u borbama?

Mi ne koristimo oružje u dogovorenim borbama ili bilo gde drugde.

– Da li ideš da podržiš svoj nacionalni tim?

Ne idemo na svaku utakmicu. U Švedskoj je važnije podržati vaš klub od nacionalnog tima koji posvećuju fanove svih klubova medju kojima postoji velika mržnja

– Kakav je vaš odnos sa menadžmentom kluba?

Sa njima imamo veoma dobre odnose, što je vrlo dobro za obe strane. Istina je da je predsjednik i izvršni direktor AIK-a učestvovao u igri visokog rizika prošle godine, bilo je sukoba sa policijom. Inače, naš glavni izvršni direktor AIK je bivši član Hells Angells.

PODIJELI