Fudbalski klub Olimpik iz Sarajeva napušta Premijer ligu Bosne i Hercegovien, potvrđeno je sa Otoke.

“Nakon što smo u prethodnoj sedmici analizirali sva dešavanja u prethodnom periodu, a potom i uzeli u obzir sve relevantne činjenice o dešavanjima u bh. fudbalu, donijeli smo odluku o napuštanju Premijer lige BiH.
Razloga za ovakvu odluku je mnogo. Jednostavno je teško pobrojati sve i odlučiti se koji je veći razlog za ovakav jedan potez.
Sudijske lakrdije na utakmicama, dijeljenje kartona i sankcionisanja na samim utakmicama za potrebe drugih klubova, dosuđeni kazneni udarci, politika u svim porama saveza, dijeljenje saveza na entitetsko odlučivanje, preglasavanja po nacionalnom ključu, način izbora svih komisija, zaštićene sudije koje mogu da se ponašaju kako žele, jer znaju da šta god da urade neće biti kažnjeni, samo su neke od stvari koje su obilježile ovu sezonu.
Prosto je nevjerovatno da se ovakve stvari dešavaju i da se fudbal vratio u period po završetku agresije na BiH, kada su se sudije ponašale po direktivi drugih. Mislili smo da je taj period davno iza nas, ali su čelnici saveza, zajedno sa svojim poslušnicima učinili to da se umjesto priče o napretku, vraćamo u najtamniji period bh. fudbala, koji je završio suspenzijom saveza i svih njegovih takmičenja i reprezentativnih selekcija.

Svjesni činjenice da ćemo biti sankcionisani od strane organa NFS BiH, ne želimo niti jednim potezom da pravdamo našu odluku. Ne osjećamo potrebu da se pravdamo, nas ste i dovoljno kaznili ne dajući nam priliku da se borimo na terenu za svoje ciljeve. Naša želja je da ovakva naša odluka potakne sve u državi da stave prst na čelo i zapitaju se: Kome i da li uopšte treba postojati ovakvo takmičenje? Zašto NFS BiH niti jednog momenta nije zaštitio klubove i pokušao da im olakša posljedice pandemije koronavirusa? Zašto se savez, koji se navodno brine o svim klubovima, nije pokušao kao naši susjedi pobrinuti na sve načine da olakša klubovima fumcionisanje? Gdje su završili novci iz fondova UEFA koji su dodijeljeni savezu? Kako se biraju tehnički partner”, stoji u saopštenju FK Olimpik.

Olimpik je u preostala dva kola trebao igrati sa FK Krupa i FK Sarajevo, no ti susreti neće biti odigrani.

Iz fudbalskog saveza odgovorili su Olimpiku da će morati da krene od najnižeg ranga takmičenja.

Saopštenje iz krovne kuće bh. fudbala:

“Povodom saopštenja koje je danas objavio FK „Olimpik“, a nakon što je na adresu Saveza zvanično dostavio obavijest o napuštanju m:tel Premijer lige BiH, NS/FS BiH obavještava javnost:Upoznati smo sa teškoćama sa kojima se suočava ovaj klub te smo sa svoje strane učinili sve kako bismo im pomogli u prevazilaženju svih problema u skladu sa našim pravilnicima.

FK „Olimpik“ je odlukom Disciplinske komisije NS/FS BiH bio dužan da ispuni obaveze prema igračima i članovima svoje administracije.Do 20. maja 2021. kada je bio krajnji rok za ispunjenje ovih obaveza FK „Olimpik“ nije izvršio uplatu svojim igračima i članovima administracije u iznosu od 82.156 konvertibilnih maraka, a koje su nastale u prethodnom periodu.Neispunjavanjem obaveza iz člana 117. Disciplinskog pravilnika u vezi sa finansijskim obavezama, a na osnovu pravosnažnih odluka Disciplinske komisije NS/FS BiH, klubu je nastupila suspenzija u nastavku takmičenja.Kako stoji u članu 63. Disciplinskog pravilnika, klub koji neopravdano odustane od prvenstvenog takmičenja, biće kažnjen vraćanjem u najniži stepen takmičenja i kaznom od 6 do 12 negativnih bodova.Takmičenje u okviru m:tel Premijer lige nastaviće se u skladu sa Pravilnikom i Propozicijama o nogometnim/fudbalskim takmičenjima BiH.Ovim činom FK „Olimpik“ je nastojao da neispunjavanjem svojih obaveza teret odgovornosti prebaci na NS/FS BiH. Administracija Saveza je uvijek na raspolaganju svakom klubu u iznalaženju rješenja i prevazilaženju problema u njihovom radu, zato nas je još više iznenadio potez FK „Olimpik“.