Navršila se cetvrta godima od pogibije trojice navijača reprezentacije BiH u Poljskoj. Hasib Mahmić, Vildan Pehlić i Almir Kasumović, članovi navijačke grupe “Ljuti Krajišnici”, poginuli su u tragičnoj nesreći koja se dogodila 16. oktobra 2013. godine u poljskom gradu Lomža, 150 kilometara udaljenom od Varšave.

Trojica mladića su poginuli vraćajući se sa utakmice u Litvaniji. Tog tragičnog dana će se zasigurno sjećati cijela bh. javnost, a naročito vjerni navijači Zmajeva.

Jedini koji je bio u automobilu s trojicom poginulih i koji je preživio stravičnu saobraćajnu nesreću je Adis Ćoralić. On je tada teško povrijeđen i smješten je u tamošnju obližnju bolnicu.

Adis danas kaže da nema većih posljedica po zdravlje nakon te teške saobraćajne nesreće, ali da se psihički još uvijek oporavlja.

“Psihičko stanje će biti bolje s vremenom, svjestan sam da treba proći vremena da budem bolje”, kaže Ćoralić.

Ono čega se najviše sjeća kada je u pitanju noć prije tragedije je sreća na licima njegovih prijatelja koji su samo nekoliko sati kasnije poginuli. Zmajevi su pobijedili Litvaniju i svi su slavili, a onda su uslijedili šok i nevjerica.

“Sjećam se te slike, jako su bili sretni te večeri prije pogibije. Svi smo bili sretni u tim trenucima i čekali da se vratimo kući da proslavimo bajram”, kaže Ćoralić.

Kada je u pitanju istraga o samoj nesreći ona nikada nije do kraja okončana, a porodice nisu dobile konačan izvještaj od poljskih vlasti kako je do nje došlo i ko ju je skrivio. Ono što je odmah potvrđeno je to da bh. navijači nisu bili u alkoholiziranom stanju i da u njihovim tijelima nije bilo supstanci koje bi mogle dovesti do gubitka koncentracije. Za volanom je tog kobnog jutra 16. oktobra bio Hasib Mahmić.

“Tamo su još uvijek neke naše lične stvari, jedino smo donijeli dokumente. Nakon nesreće ja sam ostao u kontaktu sa sve tri porodice poginulih prijatelja. Meni je lakše kada kontaktiram s njima, a mislim da je i njima lakše što smo u kontaktu nego da nismo. Na neki način ja sam njima slika te njihove djece”, kaže Ćoralić.

Godišnjica smrti trojice navijača iz Krajine bit će obilježena u subotu u selu Mahmići, odakle je Hasib, tadašnji vođa navijača.

“Godišnjica smrti neće moći biti obilježena na dan njihove pogibije, odnosno danas, zbog velikog interesa ljudi koji žele doći, prisustvovati učenju dove za njih. Zbog toga je pomjerena za subotu tako da oni koji rade, a žele doći, mogu to učiniti na neradni dan”, kaže Ćoralić.

Trojica mladića su poginuli u 23., 25. i 27. godini života. Tragedija se dogodila kada se njihov automobil Renault Megane sudario s kamionom.

Podsjetimo, džanazi trojice navijača su prisustvovali čelnici Nogometnog saveza BiH, kao i nekoliko igrača te brojni navijači i građani Bosanske krajine.

PODIJELI