Dinamo – Ajaks 2011
Njihov izveštaj, ako neko zanima:
“U ponedjeljak oko 21.30 časova smo napustili Amsterdam sa jednim autobusom za putovanje do Zagreba, izmesano je nekoliko generacija u autobusu , ali uglavnom su to clanovi iz četvrti i mladi AFCA.

 

 


Na putu je neko od nas imao kontakt sa drugim Ajaksom koji su na putu, sa autobusom Vak 410 i našim momcima koji putuju u Zagreb avionom. Čuli smo da postoje velike granične kontrole, deo gde su potpuno pretraživani i momci bez karte morali su da napuste aerodrom. U našem autobusu većina momaka nije imala karte, tako da smo odlučili da promenimo planove. Rekli smo našim vozačima da parkiraju autobusa u Mariboru i kupili smo voznu grupnu kartu za Zagreb. Ovaj put je bio ukupno 4 sata, sa jednim satom u vrlo malom selu. U vozu imali smo nekoliko kontrola za karte i pasoše, a neki su pitali da li smo navijaci  Ajaksa. Ne želimo ići u muzej, većinom je naš odgovor. Kada smo se približili Zagrebu, uzbuđenje je postalo veće, jer mi nismo znali šta očekivati.
Par momaka iz ekipe  Afca je već  bilo tamo u gradu. Kada je voz stigao u Zagreb, brzo izlazimo iz voza u jednoj grupi i već smo vidjeli nekoliko policajaca, tako da počinjemo brže hodati, ali na kraju stepeništa više policajaca. Jedan policajac nam je rekao da žele provjeriti nas identitet, da bi potom mogli ići u grad na piće, a zatim na stadion.
Kada su nas proverili ,dobili smo dozvolu pa smo odlučili da izađemo napolje. Tamo je bilo još više hrvatskih policajaca, koji više izgledaju kao huligani nego kao policajci.
Oni ne vole naše ljude iz Holandije, kao da provociraju i ponašaju se kao zecevi, mi smo se odvojili u 2 grupe sa i bez ulaznica, ali na kraju to nije učinilo mnogo, jer gotovo sve  se odvijalo na nekoliko metara od policije, jer nema ulaznica da se nabavi nigde, dosta ljudi je bilo pod dejstvom alkohola  (limit je bio 0.6 promila). U policijskoj stanici  je bio jedan veliki haos, jer mi smo zajedno stavljeni u jednu sobu gde su nam dali  piće i hranu. Rekao nam je komandir da moramo biti srećni, jer je to bilo za našu sopstvenu sigurnost .

 

 

Nakon utakmice naš autobus koji je bio na stadionu, putovao je od Maribora do Zagreba bez ikoga unutra i granični policajac je vrlo iznenađen.
Pre nego što smo mogli da izađemo, pretražili su naš drugi autobus u potrazi za  oružjem i drugim stvarima.
2009. BBB je napao nekoliko Ajak momaka na benzinskoj stanici na autoputu i kamenovao  automobil, pa smo odlučili da kažemo našem vozaču da mora zaustaviti na svim benzinskim pumpama i videti da li je BBB cekao tamo. Ali nazalost nismo imali srece…

Zaključak: Afca je bila u Zagrebu, mi ne tražimo nikakve rizgovore, već smo se pokazali, ali nije bio naš najsrećniji dan i možda smo morali malo ranije napustiti voz, ali niko nije znao da tamo postoji vojska pandura.
Ajaks je imao 3 autobusa u Zagrebu i jedan avion, plus malu kolicinu koja putuje automobilom…