Danas je godišnjica od utakme Grčka-Bosna u Atini, evo izvještaj Manijaka sa forumu TheManiacs org i par slika. Atina, primamljivo i atraktivno navijačko gostovanje za svaku grupu, bilo da se radi o reprezentaciji ili klubu. Zbog toga vjerujem da je većina sa nestrpljenjem čekala datum tekme, kako bi posložili privatne obaveze. Neki od nas su i imali sreće u tome.
U Atinu krećemo u petak veče preko “boljeg” puta kroz evropsku silu Albaniju 😀 . Na putu kroz Albaniju imali smo priliku vidjeti ljude kako jašu magarce 😀 kako kroz urbane tako i kroz seoske sredine, ali i mnoge druge čudne pojave svojstvene samo ovoj naciji 😀 .Ono što nas je iznenadilo bio je ubrzan razvoj Tirane i veliko odudaranje u odnosu na ostatak Albanije koji smo vidjeli, a prošli smo je igrom slučaja skoro pa čitavu. Tokom čitavog putovanja do Atine nismo imali nikakavih problem. Znak da smo ipak krenuli gorim putem bio je taj da od Sarajeva do Atine na ovoj ruti nismo sreli niti jednog našeg navijača, kao i mnogobrojni loši putevi bez skoro pa kilometra autoputa, ali šta je tu je nakon 19 sati vožnje nas petorica stižemo u hostel u centru Atine gdje su nekoliko sati ranije stigli naši drugovi, koji su nešto prije nas preko Srbije krenuli za Atinu.

“>
>

“_aok”>
Nakon kraćeg odmora u hostelu zaputili smo se prema centru grada gdje smo se dugo zadržali, grad definitivno ima šta za ponuditi iako se vidi da je kriza na njih ostavila ogromne posljedice. U gradu je puno droge, ljudi spucani ko zombiji hodaju podjednako i momci i djevojke, u strogom centru se osjeti anarhija, a murije gotovo i da nema. Nakon šetnje gradom pridružili smo se našim ostalim navijačima koji su bili u hotelu “Sokratis”, tj. obližnjem baru, kao i na dan utakmice.
Nakon prespavane noći, ujutru nam se pridružilo još naše braće koja su došla na dan utakmice sa različitih kontinenata. 😀

“>

 

Napokon krećemo na utakmicu, svi zajedno, a na mjestu okupljanja bili su još Red Army, Robijaši, Gerila i naravno BHF. Svi zajedno krenuli smo metroom bez pratenje za Pirej, gdje smo stigli 3 sata prije utakmice. Treba istaknuti to da smo svi mi koji smo došli u Atinu, a bili smo ili smo još uvijek ozbiljni i aktivni navijači bili prvenstveno navijači Bosne i Hercegovine taj dan, a tek onda sve ostalo što je bilo vidljivo tokom čitavog dana. Od metroa do stadiona smo se prošetali također bez pratenje, a dio naše braće je u blizini stadiona srela grupicu G7 koja se i nije baš dobro provela, o čemu će već sigurno neko više napisati.

Na stadionu navijanje je bilo fenomenalo, kao i bakljada kod postignutog gola. Što se tiče manje grupice mlađih če.tnika i G7 nisu se baš pokazali ni na tribini kod frke, ali ni van nje. Ako misle da je uspijeh napasti simpatizera od 50 godina, a bježati pred sebi sličnim onda im skidam kapu.

Sve u svemu ovo gostovanje je pokazalo da se sve razlike mogu prevazići kada se stave lični hirovi po strani, a rezultat bude jedno kompletno navijačko izdanje kao što je sasvim sigurno bilo ovo u Atini.

PODIJELI