FOTO: EPA

Pristalice PAOK-a iz Soluna održali su u četvrtak velike proteste u tom gradu, a hiljade njih su izašle na ulice tog grada isprovocirane sukobom sa Vladom Grčke.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis je u četvrtak zatražio da UEFA i FIFA reaguju i pozvao ih je u Atinu zbog reformi grčkog fudbala.

Nesuglasice su iz domena sporta prešli u domen politike jer se Olimpijakos pobunio što PAOK indirektno ima vlasnički udeo u još jednom klubu – Ksantiju. Uključila se i Privredna komora Grčke koja je zbog ovoga predložila da se PAOK i Ksanti izbace iz lige.

Foto: Tanjug/AP

Upravo je to kasnije postala tema prepucavanja atinskih crveno-belih i solunskih crno-belih, pa je Micotakis morao da se umeša.

Fudbal je važan, ali smanjenja poreza, poslovi, dobre bolnice i škole su daleko bitniji. Napravićemo nacrt memoranduma gde će FIFA i UEFA da resetuju grčki fudbal. Pozivam vlasnike da iskoriste ovu poslednju priliku ili će biti isključeni iz evropskih takmičenja i oslobođeni značajnog izvora prihoda na duže vreme – rekao je Micotakis u parlamentu.

Sve ovo je izazvalo revolt navijača PAOK-a, čiji je vlasnik Ivan Savidis, grčko-ruski biznismen. Navijači su stoga pokrenuli proteste uz tvrdnju da vlada favorizuje Olimpijakos.

Foto: Tanjug/AP

Prvi čovjek pirejskog kluba je brodarski magnat Vangelis Marinakis, a oba vlasnika imaju u svom posedu i novine i televizijske kanale, što je čitav sukob dodatno pojačalo i putem medija.

Od tada su neki od navijača poručili da će čak ići i do suda, jer Olimpijakos hoće da prvenstvo osvoji na papiru, a u međuvremenu su palili baklje, sukobljavali se sa policijom i pravili haos po Solunu.

PODIJELI