A.C.A.B. - All Cops are Bastards

Ministarstvo sporta Grčke objavilo je niz mjera usmjerenih na zaustavljanje nasilja među navijačima, uključujući trenutno i privremeno zatvaranje svih klubova navijača, bez obzira na sport.

Ministarstvo sporta objavilo je trenutno zatvaranje svih klubova navijača, u svim sportovima, do 31. jula, kao dio niza mjera za suzbijanje nasilja nekih navijača.

Naime, ove mjere je u ponedjeljak otkrio zamjenik ministra sporta Lefteris Avgenakis, a te mjere dolaze tri sedmice nakon što je 19-godišnji navijač smrtno izboden u gradu Solunu. Uhapšeno je 12 osoba nakon ove tragedije koja se pripisuje navodnim “huliganima” koji su također povrijedili dvojicu prijatelja žrtve.

Prema riječima gospodina Avgenakisa, bit će postavljeni stroži uvjeti za registraciju i upravljanje klubovima navijača. Svaki tim će moći imati samo jedan klub navijača, umjesto nekoliko do sada.

“Registracija članova ( napomena: kluba navijača ) bit će digitalna i ažurirana svakog ljeta. Licenca će biti oduzeta čim barem dvojica članova udruženja navijača budu procesuirani za djela nasilja povezana s njihovim navijačkim djelovanjem”, dodao je zamjenik ministra sporta.

Također je precizirao da udruge navijača više ne mogu dijeliti pojedinačne ulaznice, na pojedinim ulazima na stadione, za pojedine utakmice, te da će ti ulazi biti isključivo rezervirani za vlasnike sezonskih ulaznica.

Međutim ovo nije sve, povećane su i maksimalne kazne za navijački zločin, sa šest mjeseci na 5 godina.

Prema riječima ministra civilne zaštite Takisa Theodorikakosa, prioritet grčke vlade je uspostavljanje nulte tolerancije na nasilno i agresivno ponašanje oko sporta.

“Huliganizam je strašna globalna pandemija koja je već ubila desetke ljudi. Moramo udružiti snage, snage vlade, političkih stranaka, timova”, kazao je Theodorikakos.

U posljednje dvije sedmice širom zemlje zatvoreno je 67 klubova sportskih navijača, a 17 osoba uhapšeno je zbog posjedovanja potencijalno smrtonosnog oružja.

Doneseno je još niz odluka, kako bi se zaustavilo nasilje na tribinama, a posebna kazna očekuje sve one koji nose kaupljače ili poveze preko lica ili marame kako bi se sakrili od kamera i na taj način spriječili organe gonjenja da ih procesuiraju.

Za takve slijedi višegodišnja zatvorska kazna i za očekivati je da huliganizam u Grčkoj naprosto umre…

PODIJELI