Sinoć je odigran jedan od najžešćih gradskih derbija u Evropi. I nije završen do kraja jer je sudija odsvirao kraj prije isteka vremena iz straha za vlastitu sigurnost.

Mnoge evropske lige su primorane da angažuju strane sudije radi regularnosti takmičenja, tako je poznati italijanski sudija Davide Massa sa svojim pomoćnicima sudio gradski derbi između Olympiacosa i AEK-a.

Radi navijačkih nereda na kultnom stadionu Karaiskakis sudija Massa je kraj odsvirao dvije minute ranije jer su huligani Olympiacosa utrčali na teren i počeli da prave nerede.

Poslije zabijanja gola igrača AEK-a za 1:3 situacija eskalirala jer su u Olympiacosu prije toga smatrali da su oštećeni za čist kazneni udarac.

Vlasnik Olympiacosa Evangelos Marinakis je takođe učestvovao u neredima, sišao je iz svećane lože na teren te je ubacivao loptu kako bi prekinuo igru.

Nakon što je sudija Massa vidio da stvari izmiču kontroli svirao je kraj te je otrčao u svlačionicu, nakon čega su navijači domaćih utrčali na teren.

Letjele su stolice i baklje te raznorazni predmeti, a onda su na na teren ušli specijalci, a zatim i vojska.

Uslijedilo je nekoliko minuta šokantnih scena koje su podsjećale na ratno stanje poslije čega se situacija smirila. Sve u svemu, grčki huligani su još jednom dokazali zašto nose epitet zloglasnih.

Policija i vojska su se pregrupisale, koristile su i suzavce te su rastjerale huligane sa terena na kojem su nastala značajna oštećenja.

Što se tiče sportskog djela utakmice, gosti su poveli već u 7. minuti golom Gaćinovića, da bi sredinom drugog poluvremena Bakambu vratio stvari na početak. Stvari su se zakuhale u posljednjih 10-ak minuta.

Prvo je dosuđen penal za AEK kojeg je u gol pretvorio Garcia, zatim su domaći protestvovali, da bi totalnu kontrolu izgubili nakon što je Mantalas zabio za konačnih 1:3 u prvoj minuti nadoknade.

Ekipa Olympicaos će sigurno žestoko biti kažnjena zbog nereda. Slavni grčki klub čeka novčana kazna te igranje nekoliko mečeva bez publike. Možda i budu kažnjeni oduzimanjem bodova za sljedeću sezonu.

AEK je stigao do velika tri boda, te je izjednačen na prvom mjestu tabele sa Panathinaikosom, gradski rivali iz Atine u sami finiš prvenstva ulaze sa po 72 osvojena boda.