Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Poslije incidenta na jučerašnjoj utakmici u Zaprešiću, gdje policija nije dopustila ranije izlaženje sa stadiona, Hajduk je od Intera zatražio objašnjenje.

Inače, policija nije dopustila naknadno pristiglim članovima Torcide unošenje transparenata s porukama, a onda je dio navijača koji je već bio na stadionu odlučio demonstrativno da napusti stadion. No policija im to iz sigurnosnih razloga nije dopustila na što su torcidaši pokušali probiti blokadu, a onda je upotrebljen i suzavac.

Splitski klub je na svojim stranicama objavio službeno priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

smatramo potrebnim reagirati prema Vama kao organizatorima nedjeljne utakmice 5. kola HT Prve lige Inter-Zaprešić – HNK Hajduk, pozivajući Vas na očitovanje zbog zabrane unošenja poruka i transparenata navijačima Hajduka na stadion ŠRC Zaprešić.

Ovo se može ocijeniti kao još jedan pokušaj diskreditiranja navijača, a važnim smatramo naglasiti da se sličan problem dogodio prošle sezone i to na istom stadionu. Javnost se stoga opravdano pita kome zapravo trebaju ovakve situacije koje su na koncu rezultirale incidentom, a samo su se trezvenom reakcijom spriječile neželjene posljedice?

Zar sloboda govora i izražavanja mišljenja postaju teme za raspravu u 21. stoljeću? Kome sve ovo zapravo treba?

Smatramo da se ovakve situacije ne bi smjele ponavljati, i da ćete kao organizator utakmice poduzeti sve mjere kako bi se utvrdilo po kojem kriteriju se zabranjuje iznošenje mišljenja. Čijom prosudbom se oduzima pravo izražavanja vlastitih stajališta i razmišljanja u demokratskom društvu?

Opća deklaracija o pravima čovjeka:

Članak 19: Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja. To pravo obuhvaća slobodu zadržavanja mišljenja bez vanjskih pritisaka te slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg sredstva javnog priopćavanja i bez obzira na granice.

S nadom u što skoriji odgovor.

Jasmin Huljaj
predsjednik Uprave HNK Hajduk”

Navijači Hajduka su na stadionu u Zaprešiću željeli izvjesiti transparent “S resort Perla Štico Kerumu kliče, ajmo opet satrat Hajduk nas dvi propalice”, aludirajući tako na nedavne istupe spomenutog dvojca koji su kritizirali rad udruge Naš Hajduk, piše index.hr

Torcida je imala pripremljen i transparent “Iskorak = Odlazak NO!” čime se pozivalo na odstupanje članova Nadzornog odbora.