Napoli i Feyenoord igraju u drugom kolu skupine Lige prvaka, trenutni rezultat je 2:0 za Napoli. Domaćin je zabranio ulazak na stadion zloglasnim navijačima gostiju, koji su prije dvije godine “preuredili” centar Rima priikom gostovanja kod Rome u Europa Ligi.

Ali, gotovo hiljadu Nizozemaca došlo je u Napulj kako bi prkosili zabrani. Ponašaju se u skladu s reputacijom, jer odmah po dolasku izveli su napad kamenjem na policajce koji su sjedili u parkiranom automobilu. Nakon toga slijedile su filmske scene; huligani su pobjegli, a policajci iz kamenovanog autombila pozvali su pojačanje.

Policijska vozila stigla su Nizozemce i pripriječila im put. Uslijedio je još jedan fajt, ovaj put šakama i palicama, nakon kojeg su tri 21-godišnjaka iz Rotterdama završili u zatvoru pod optužbama za napad na policajce.

Ali, veliki dio gostujućih navijača ne želi raditi nerede, nego ući na stadion San Paolo i tako probiti zabranu. Kako bi im to uspjelo, služe se lukavstvom, javljaju iz Napulja nizozemski novinari, koji su pričali s nekoliko “Belgijanaca”.

Navijači Feyenoorda zbog jezika glume da su te nacionalnosti, koje je i najbolji Napolijev igrač Dries Mertens. Obučeni u njegove dresove i sa šalovima večerašnjeg suparnika, kupili su ulaznice za tribine na kojima su domaći navijači i glume da su belgijski fanovi “Novog Maradone” pristigli u Napulj kako bi se divili čarolijama njihovog sunarodnjaka, kojeg napolitanci obožavaju.

Napolitanska provincija zabranila je Napoliju da prodaje ulaznice navijačima Feyenoorda nakon što je sigurnosnom procjenom utvrđeno da bi oni i navijači Napolija na istom mjestu, predstavljali veliku prijetnju javnom redu i miru. Zato svi gledatelji na ulazu na stadion moraju pokazati identifikacijske dokumente. Oni koji budu imali nizozemske isprave neće moći ući na stadion, bez obzira budu li imali ulaznicu.

Navijči Feyenoorda proglašeni su nepoželjnim u Napulju zbog onog što su 2015. radili 200 kilometara sjevernije. Tada su u Rimu, prije gostovanja kod Rome, uništavali po centru grada, tukli se s policijom i navijačima domaćih. Jedan nizozemski huligan osuđen je na godinu i pol zatvora, a 50 ih je protjerano iz Italije.

UEFA je bila blaga i zbog navednog kaosa Feyenoord kaznila s 50 tisuća eura i stavila ga na trogodišnju kušnju. Ako u navedenom roku njegovi navijači ponove ispada, igrat će jednu utakmicu bez publike.

Napoli inače ima veliki problem vezan za publiku na današnjem meču. Iako je to prva domaća utakmica kluba u skupini LP ove sezone, a protivnik iznimno atraktivni nizozemski prvak, prodano je tek nešto više od trećine kapaciteta stadiona koji ima 60 tisuća mjesta. Razlog su preskupe cijene ulaznica za siromašne južnjake; 35 eura koštaju mjesta iza golova, dok ona na istočnoj i zapadnoj tribini treba platiti čak 60 eura.