U Sisku je održana četvrta Konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama HNS-a, na kojoj je zaključeno kako je na nogometnim stadionima, ali i izvan njih, nastavljena eskalacija nasilja, huliganizam ne jenjava, a sigurnost je upitna.

Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović rekao je da je problem organiziranog huliganizma vrlo složen i kako nije riječ o slučaju, nego čestoj pojavnosti uoči, za vrijeme i nakon utakmica.

Vrbanović: Država može spriječiti huliganizam

“Šačica huligana može svojim djelovanjem hrvatskom nogometu načiniti golemu štetu i uništiti sve ono što nogometaši postignu na terenu. Zašto se stanje ne mijenja pitanje je koje se treba postaviti ljudima iz hrvatske vlasti. Godinama usko surađujemo s čelnicima Ministarstva i policije, ali nemamo učinkovite mjere da se huliganima stane na kraj. Mi ne bježimo od svog dijela odgovornosti, ali država ima mehanizme kojima to može spriječiti”, rekao je Vrbanović.

Savjetnik predsjednika UEFA-e za sigurnost Željko Pavlica naglasio je kako je i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin rekao da će u svom mandatu posebnu pozornost posvetiti sigurnosti. Iako je infrastruktura na hrvatskim stadionima slaba, dodao je, dobrom se organizacijom, što je potvrdila i utakmica Hrvatska – Ukrajina, posao može odraditi vrhunski.

U pola sezone 70 postupaka protiv klubova

Pred pedesetak stručnjaka iz područja sigurnosti i pravosuđa o aktualnim trendovima i trenutačnom stanju sigurnosti na utakmicama, govorio je i povjerenik za sigurnost GNK Dinamo Krešimir Antolić.

Najveći broj protupravnih ponašanja zabilježen je na utakmicama klubova koji imaju organizirane navijačke skupine: Hajduk (Torcida), Dinamo (Bad Blue Boys), Rijeka (Armada), Osijek (Kohorta) ili Istra 1961 (Demoni).

Samo u protekloj polusezoni HNL-a, odnosno tijekom stotinu odigranih utakmica, pokrenuto je 70 disciplinskih postupaka na 44 utakmice, gotovo svakog drugoj. Prema njegovoj statistici, najviše postupaka, 17, pokrenuto je protiv Hajduka, a slijede Dinamo, Rijeka, Istra itd., dok jedino protiv Intera nije bilo disciplinskih mjera.

Prvoligaši platili 729.000 kuna kazne, Hajduk i Rijeka prošli najgore

“Kazne su najčešće izricane za korištenje pirotehnike, govora mržnje i kršenja propozicija, za što su prvoligaši uplatili ukupno 729.000 kuna kazne. Za razliku od domaća tri razloga, u europskim se natjecanjima kazne izriču za čak deset razloga. Zbog toga su naša četiri kluba u blagajnu UEFA-e uplatili čak 576.000 eura, najviše Rijeka, a zatim Osijek, Hajduk i Dinamo”, rekao je Antolić.

DISCIPLINSKI POSTUPCI PROTIV HRVATSKIH KLUBOVA

UEFA natjecanja (broj postupaka/kazna)

Rijeka (8) – 135 000 EUR
Hajduk (4) – 109 000 EUR
Osijek (3) – 27 000 EUR
Dinamo (1) – 5 000 EUR

UKUPNO 276 000 EUR

HNS-ova natjecanja (broj kazni/ukupan iznos)

HAJDUK (18) 395 000 kn
DINAMO (15) 199 000 kn
RIJEKA (4) 40 000 kn
ISTRA (4) 35 000 kn
OSIJEK (4) 20 000 kn
RUDEŠ (2) 15 000 kn
CIBALIA (3) 10 000 kn
LOKOMOTIVA (3) 10 000 kn
S.BELUPO (2) 5 000 kn

UKUPNO (51) 729 000 kn

Govoreći o aktualnim trendovima, spomenuo je organizirane navijačke skupine Dinama i Hajduka, porast broja maloljetnika među huliganima, ali i infiltriranje kriminalnih skupina ili pojedinaca među navijače.

Čičak: Svjedoci smo porasta divljaštva Torcide

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak zauzeo se za individualizaciju krivnje i kažnjavanje kolovođa nereda. Po njegovom mišljenju kazne su za prekršaje neprimjereno niske. Izrazio je mišljenje kako bi se navijačke skupine trebale licencirati i registrirati kao nevladine udruge te bi trebale imati svoje statute. To bi omogućilo njihovo kažnjavanje kao pravnih osoba.

“Svjedoci smo porasta divljaštva navijačke skupine Torcida. Kod navijača Dinama postoji jedan kontinuitet, dok smo primijetili pad takvog ponašanja kod navijača Osijeka, Cibalije i Rijeke”, rekao je Ivan Zvonimir Čičak i dodao kako ovakve konferencije neće biti od velike koristi dok se ne okupe i druge važne društvene skupine, prvenstveno dok neće biti hrabrosti kod države za obračun s huliganima.

“Čekamo li nečiju smrt?”

Član Nacionalnog odbora za prevenciju i smanjenje nasilja na sportskim natjecanjima s Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske Mladen Genc kaže: “Iako sam dugo u nogometu i kao navijač, konsterniran sam nakon ovoga što sam vidio. Zar zaista čekamo nečiju smrt da bismo zajedno nešto napravili?

Dražen Vitez, zamjenik glavnog ravnatelja policije, je rekao: “Drago nam je što smo kao partneri ovdje i što smo postigli iznimne rezultate u posljednjih pet godina: HNS, policija, pravosuđe i zaštitari. Jedino suradnjom možemo spriječiti nerede na stadionima. Popravili smo infrastrukturu, imamo nadzor nad ulaznicama i navijačima. Još uvijek postoje problemi izvan stadiona, na autocestama i na drugim mjestima, na tome ćemo raditi i u budućnosti. Pokazali smo na utakmicama protiv Ukrajine i Grčke da odlično funkcioniramo, da se dobrom pripremom i koordinacijom može odraditi utakmica bez najmanjeg incidenta. Vjerujem da će nam ova konferencija proširiti vidike”.

U raspravi je rečeno kako su policija i pravosudni sustav previše tolerantni i blagi prema huliganima, dok prekršajni suci odgovaraju kako postupaju prema optužnim prijedlozima policije bez ikakvih utjecaja na predmete. Konferencija, koju su sudionici ocijenili vrlo korisnom, nastavlja se u četvrtak i završava usvajanjem zaključaka.

izvor:index.hr