Jedna od najpoznatijih klubskih pesama Panatinaikosa je Horto Magiko-magicna trava. Pesma je čak kopirana u zemljama širom okeana. Klubovi u Brazilu i Argentini sada imaju svoju verziju Horto Magika. Koja je tajna iza popularnosti ove pesme?
Snaga pesme

 

Pesma koju su Pao-fanovi napravili na početku novog milenijuma mnogo se peva tokom svih vrsta utakmica kluba. Ponekad traje mnogo minuta. Jedna od stvari koja čini moćnu pjesmu je početak, kada se navijači istegnu ruke dok proizvode dugačak “ooooh”. To je zvuk koji stvara napetost. Ova napetost postiže maksimalnu visinu u naredna tri reda, nakon čega svi polude. Od tog trenutka publika se deli u dve grupe koje pjevaju svakom drugom pod ritmičnom pljeskom. Linije se mogu beskonačno ponoviti. Rezultat unutar stadiona je impresivan. Kao da se navijači nadmeću sa drugom da pređu drugu grupu. Na taj način pristalice postaju sve glasnije i glasnije. To daje celom stadionu ogromnu energetsku potporu. Sportisti su očigledno ušušeni u ovu atmosferu. Naročito kada se pesma nastavlja na nekoliko minuta.
Druge zemlje

Veliki broj klubova u Južnoj Americi danas ima svoju verziju Horto Magika. Tekstovi su naravno na svom jeziku, ali ostatak ostaje isti. U Evropi pesma se uglavnom pokriva u zemljama južne Evrope poput Španije i Italije. Nije baš tako lako izvoditi pesmu, jer je potrebna dobra organizacija među navijačima. U Panatinaikosu jedan od “topbois” firme se suočava sa gomilom i kroz megafon će im reći šta da peva. Ovaj način kontrole gomile nije uobičajen u Severnoj Evropi. Ipak, pesma je želja za svakim klubom.

 

Lirics Horto Magiko:

U ‘ena horto magiko

Doste mou ligo gia na pio

Ton Pao može da se osvrne na fonaksove na Theo

(kraj uvod)

Panatha se smešno, san heroini, sa skliro narkotiko

San to hashish, to LSD, gia sena Pao mastouroni ol ‘i ghi

Panatha mou, se agapo

Opou ki pezis panda tha s ‘akoloutho

Pao edho, Pao eki

Opou ki pezis panda masti mazi

Engleski prevod:

To je magični travnjak.

Daj mi malo da probam.

Da sanjam o mojoj Pao i vičem do Boga.

Moja Panatha, volim te. Kao heroina, poput teske droge.

Kao hašiš, LSD. Pao cijeli svijet postaje kamen od tebe.

Moja Panatha, volim te.

Gde god da igrate, uvek ću vas pratiti.

Pao ovde, Pao tamo.

Gde god da igrate, uvek ćemo biti zajedno.

PODIJELI