Delije i Lešinari
Delije i Lešinari

Prije rata je to bilo rivalstvo, kao što je svaka od grupa ex-ju četvorke dočekivana na nož u druge gradova. Lešinari su bili multietnička grupa, a Delije ipak simbol srpskog nacionalizma. Opet s navijačke stranke, logično je bilo da grupa u usponu, kao što su bili Lešinari napadnu veću grupu.

Sa Delijama je prije rata bila masovna tuča u glavnoj banjalučkoj ulici, koja je demolirana.

Tada je nastalo i prijateljstvo sa Firmom, ali Firma tad nije ni imala kapacitet da pokuša nešto protiv Grobara i Delija. Beogradskim grupama je Novi Sad do sredine 2000-tih godina bio izlet.

Posle rata, obnavljanje prijateljsva Firme i Lešinara se desilo u sezoni 2003/04, dakle dvije godine nakon prijateljske između Borca i Zvezde. Tad je Firma sa transom bila na utakmici Borac – Željo, a Lešinari su uzvratili posjetu na utakmici Vojvodina – Partizan u martu 2014.

To se tiče dakle gostovanja Delija u Banjaluci, krenuću hronološki ali od zadnje. 2014. godine u jesen su odigrane u kratkom vremenskom periodu prijateljske utakmice u rukometu i fudbalu.

Ni na jednoj nije bilo problema, obezbjeđenje je bilo dobro, a Delije su došle u korteu. Ovo je slika sa fudbala, sa rukometa ne mogu naći sad. Obe utakmice su Lešinari bojkotovali.

Godine, dakle godinu ranije, igrali su Borac i Zvezda u rukometnoj SEHA ligi. Lešinari su imali prepun kop u dvorani, a Delije ne navijaju u regionalnim ligama.

2006 godine, igrala se prijateljska u fudbalu. Stadion je bio pun, Lešinari su bojkotovali. A prije utakmice su Delije došle korteo kroz glavnu ulicu, čekali tekmu ispred ulaza na zapadnu tribinu i pili u kafiću pored ulaza. Većinom se radilo o ekipi iz Republike Srpske. U blizini je bila prva ekipa Lešinara i nakon međusobnih prozivki dolazi do sukoba koji prekida policija. Ovo je kop Delija na toj utakmici

U sezoni 2002/03. igrala se košarka utakmica između Borca i Zvezde u prvoj sezoni ABA lige. Kako je to izgledalo, pogledajte novinski članak i video snimak.

I na kraju, kao što neki pišu da je bila prijateljska atmosfera i zajednički kop na ovoj tekmi što si postavio sliku, evo jedan novinski članak. Inače u centru Banjaluke, u pivnici su se okupile Delije. Većinom iz RS + Ortodox Boys iz Slovenije i nešto ekipe iz Beograda (konkretno Brigate, jer su imali svoju sekciju u Banjaluci). Kada su došli Lešinari, došlo je do sukoba. Neki debil pisao o zajedničkom navijanju, ali em je bio incident, em su Delije bile na sjeveru na staroj montažnoj tribini i imali koreo sa trakama.

PROMOCIJA: Registruj se na meridianbet i osvoji 500 RSD dobrodošlice.

PODIJELI