Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je saopštilo da su četvorica hrvatskih državljana učestvovala u neredima u Beogradu.

To saopštenje je izdato na osnovu dobijenih informacija iz nadležnih službi u Srbiji, a posle incidenata na fudbalskoj utakmici između Partizana i Crvene zvezde.

“Prema zasada dobijenim informacijama nadležnih službi Republike Srbije, četvorica hrvatskih državljana sinoć, u sredu 13. decembra 2017. godine, su učestvovali u tuči tokom fudbalske utakmice Partizana i Crvene zvezde te protiv njih nije proveden nikakav policijski postupak”, navodi se u odgovoru službe za odnose s javnošću Ministarstva spoljnih i evropskih poslova na upit agencije Hina.

U saopštenju je navedeno da “dvojica hrvatskih državljana nisu zatražila lekarsku pomoć, jedan je zatražio te je u međuvremenu otpušten iz bolnice, dok se jedan hrvatski državljanin nalazi na neurohirurgiji Vojno medicinske akademije u Beogradu”.

Nijedna od spomenutih osoba nije zatražila konzularnu pomoć Hrvatske u Beogradu, a hrvatska ambasada u Beogradu u stalnom je kontaktu s nadležnim telima Republike Srbije, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova u skladu sa svojim ovlašćenjima i mogućnostima, ukoliko hrvatski državljani to i zatraže, pružiće svu potrebnu konzularnu pomoć u cilju njihove zaštite”, zaključuje se u saopštenju.

Beogradski mediji su objavili da su se među 26 uhvaćenih osoba nakon tuče tokom sinoćnje utakmice Partizana i Crvene zvezde našla šestorica hrvatskih državljana.

U masovnoj tuči na južnoj tribini stadiona Partizana tokom prvog poluvremena utakmice povređeno je više osoba, nakon čega je u pratnji jakih policjskih snaga jedna grupa gola do pojasa izvedena sa stadiona. Utvrđeno je kako se radilo o međusobnom obračunu među Partizanovim organizovanim navijačkim frakcijama.

Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, policija je preduzela sve mere kako bi “utvrdila sve okolnosti događaja”, a nakon identifikovanja osoba koje su učestvovale u tuči, po nalogu nadležnog tužioca biće podignute odgovarajuće krivične ili prekršajne prijave.

MUP je posle nasilja na utakmici Partizana i Zvezde saopštio da je u “prostorije policije dovedeno ukupno 26 osoba”, kao i da ima više povređenih.

PODIJELI