Klub su osnovali hrvatski iseljenici, a prvu utakmicu klub je odigrao 10. travnja 1953., pod imenom SC Croatia.Odlukom Austalskog nogometnog saveza iz 1992. godine, svi klubovi su iz svojih naziva morali izbaciti nacinalna obilježja, tako da je tadašnja Croatia Melbourne FC promijenila ime u ime u ‘Melbourne Knights’.

Klub je tijekom povijesti igrao na različitim igralištima, a krajem 1980-ih izgrađen je sadašnji Mansion Stadium, kapaciteta 15 000 mjesta. Rekordni posjet stadionu bio je 1990. kada je odigrana prijateljska utakmica protiv splitskog Hajduka.

 

Na njihovom grbu je vitez sa štitom u bojama hrvatskog grba. U ovom je klubu svoju profesionalnu karijeru započeo jedan legendarni hrvatski reprezentativac. Ovaj klub igra tisuće kilometara daleko od Hrvatske. Znate li o kome pričamo?

Naravno, riječ je o ‘Vitezovima’ iz Melbournea.

Melbourne Knights je klub hrvatskih iseljenika. Osnovan je 1953. kada je grupica Hrvata odlučila registrirati klub i rekreativni nogomet pretvoriti u nešto malo ozbiljnije. No, novoosnovani SC Croatia nije bio samo nogometni nego i društveni klub. U njihovim su se prostorijama okupljali i hrvatski iseljenici koji su 1950-ih stizali iz ratom izranjavane Hrvatske.

Skauti ‘kaparili’ igrače po silasku s brodova

‘Odakle si?’ ‘Znaš li igrati nogomet?’, bila su dva pitanja koja su ‘skauti’ kluba postavljali doseljenicima koji su tek silazili s prekooceanskih brodova. Neki od njih postali su navijači kluba, drugi igrači. I ne samo to; članovi kluba potrpali bi njihove stvari u automobile i odvezli ih u prostorije u kojima su mogli živjeti. Kad su se smjestili, prostorije kluba bile su mjesto okupljanja gdje su mogli biti među svojim ljudima, osjećati se dobrodošlo u novu, nepoznatu zemlju.


U ‘Vitezovima’ je tako svoju karijeru započeo Josip Šimunić, bivši hrvatski reprezentativac, a trenutno član stručnog stožera hrvatske nogometne reprezentacije. On je već u prvoj sezoni igranja za klub proglašen najboljim mladim igračem lige, nakon čega je prodan u Hamburg.

U Melbourne Knightsima svoj nogometni put započeo je još jedan poznati australski Hrvat; sjajni, robusni napadač Mark Viduka. Osim zavidne međunarodne karijere u Hrvatskoj, Škotskoj i Engleskoj, Viduka je za Australiju nastupio 43 puta i zabio 11 golova. U karijeri je u više od 400 utakmica zabio više od 200 golova, od čega četiri u Ligi prvaka, po čemu drži rekord među australskim igračima.

Knightsi su toliko voljeli Viduku da su 1995. godine, nakon njegovog transfera u zagrebački Dinamo, preimenovali glavnu tribinu u Mark Viduka Stand.

Klub je nekoliko puta kroz povijest mijenjao ime. Prvi put 1974., kada je klub, nakon što je dvije godine prije izbačen iz lige zbog političkih razloga, doživljavaju rekonstrukciju. Spojili su se s klubom iz Essendona te promijenili ime u Essendon Croatia. Osam godina kasnije ime je izmijenjeno u Melbourne Croatia. 1991. ime kluba moralo je biti skraćeno u Melbourne CSC jer je Australski nogometni savez vršio ‘etničko čišćenje’ imena klubova. Ni to savezu nije bilo dovoljno pa su 1993. morali promijeniti ime u Melbourne Knights, koje nose i danas.

Prvi naslov australskog prvaka klub je osvojio 1995. godine. Najbolji su bili i iduće godine. Devet godina kasnije ispadaju u drugi rang australskog nogometa gdje igraju i danas.

Klub i danas vode Hrvati. Predsjednik je Tony Karlušić, potpredsjednici Šimun Samardžić i Krešimir Maslac. Tajnik je Marjan Šprajc, a blagajnica Ivana Pajić. Osim seniorske muške momčadi, Melbourne Knights ima i žensku momčad te muške i ženske podmlatke. Igra se na Knights stadionu kapaciteta 15.000 ljudi, od čega je 3000 sjedećih mjesta. Najposjećenija utakmica u povijesti kluba bila je 1990. kada je u goste došao splitski Hajduk, a na tribine tada nedovršenog sportskog centra naguralo se 12.500 ljudi.

Melbourne Knights nikad nisu bili samo nogometni klub. Tijekom agresije na Hrvatsku, klub je okupljao hrvatsku zajednicu koja je kroz podršku klubu izražavala podršku i hrvatskoj borbi za nezavisnost. Svoju privrženost Hrvatskoj izražavaju i danas, gdje god to mogu i umiju.

Sydney United 58 je hrvatski nogometni klub iz Sydneya, Australija, koji je zajedno s Melbourne Knightsima stvorio najviše nogometnog podmladka, internacionalinih igrača te reprezentativaca.

Odlukom Austalskog nogometnog saveza iz 1992. godine, svi klubovi su iz svojih naziva morali izbaciti nacionalna obilježja, tako da je tadašnja Croatia Sydney FC promijenila ime u ime u “Sydney United“.

Croatia Sydney FC, proistekao je iz športskog kluba Croatia Sydney koji je nastao 1957. Klub su osnovali Hrvati koji su došli u Sydney poslije 2. svjetskog rata, u nastojanju da održe svoj nacionalni identitet te kao platforma za političko djelovanje u Australiji. Ubrzo nakon uključivanja u Nogometni savez Novog Južnog Walesa (NSWSFA), Croatia Sydney FC izbio je na čelo ljestvice i ubrzo se prebacuje u novoosnovanu buntovničku nogometnu ligu “NSW Soccer Federation” (NSWSF). Ovu buntovničku ligu stvorili su etnički klubovi nezadovoljni svojim položajem u NSWSFA-u, jer strukture unutar federacije nisu tolerirale nove nebritanske migrante. Prelaskom novih etničkih klubova u NSWSF, pro-anglosaski NSWSFA ubrzo propada. Trenutno NSWSF postaje dominantna i najbogatija nogometna federacija u Australiji.

U ranim 1990-im godinama, dolazi do mnogo promjena u Australskoj nogometnoj federaciji koje su pokrenute pojačanom potražnjom za dobrim igračima te visokim isplatama koje su lokalni klubovi dobivali od velikih europskih nogometnih klubova. Ova nogometna “zlatna groznica” dovela je do toga da se na čelo federacije preko raznih lobističkih grupa dovede David Hill inače karijerni državni poslovni menadžer. Plan David Hilla bio je istjerati sve etničke klubove, pod parolom da se nogomet približi “cijelom australskom puku”. Inače u Australiji postoje tri popularna športa što se tiče medija i financiranja: ragbi, australski nogomet, te kriket. Ova tri športa ukupno godišnje (2005.) dobivaju preko 250 milijuna dolara samo od medijskih prava, dok nogomet nije dobivao ni 5% te svote. Nogomet je najpopularniji amaterski šport, no ova popularnost nije pretvorena u profesionalnoj sferi jer je popularnost ragbija i kriketa uvriježena u anglosaksonkoj većini u Australiji.

Mišljenje koje je uvriježeno u medijima, te kroz niza lobističkih grupa da nogomet nije popularan u Australiji zbog etničke obojenosti sporta te da je uzrok tome zajednice te etnički klubovi koče razvoj nogometa u Australiji. David Hill je za svog mandata vrši pritiskao sve etničke klubove preko nogometnog saveza i raznih medijskih kuća. Među prvim potezima bilo je mijenjanje imena klubova. Bilo je mnogih prosvjeda od strane klubova, no one nisu urodile nikakvim plodom, a mediji su imali izgovora pojačati svoj pritisak na neposlušne došljake. Croatia Sydney je prvo promijenila ime u “Sydney Croatian Soccer Club” (skraćeno Sydney CSC) 1992., pri tome zadržavajući hrvatski grb na dresovima. Godinu dana poslije, David Hill je naredio skidanje svih etničkih simbola tako da je Sydney CSC promijenila ime u “Sydney United” 1993. te su se riješili hrvatskog grba i inih hrvatskih oznaka s dresa.

Ohrabreni ovim uspjesima, nogometna federacije Australije nameće nova pravila i odredbe koja financijski sve više počinju pritiskati klub i zajednicu. Klub je prisiljen na građenje većeg stadiona, a nakon završetka novog stadiona i tribina, zbog izgreda navijača na jednoj od utakmica slijedi zabrana igranja na domaćem terenu u sezoni 1996./97. i prisila igranja na ragbi stadionu u Parramatti (12 km od Edensor parka). U idućoj sezoni Sydney United vraća se na domaći stadion u Edensor Parku. Klub i dalje nastavlja rad bez obzira na pritiske medija i federacije. Svaki mali ispad navijača napuhuje se preko svih medija, isto tako zbog medijskih pritisaka mnogi navijači gube volju dolaziti na domaće utakmice, gubitku mnogih igrača te nezavidnoj financijskoj situaciji Sydney United ulazi u silaznu putanju.

Velika promjena dolazi 2004. kada se raspušta nogometna federacija NSL ispod tereta duga, loših ugovora koje je sklopio bivši čelnih David Hill. Stvara se nova A-liga pod okriljem australskog multimilijardera Franka Lowyja. Ovim potezom Sydney United je izbačena zauvijek iz prve lige jer nova A-liga je uređena po sustavu franšize koja ima određena pravila; a jedno od pravila “da klubovi nisu u zdrugu s etničkim klubom“. Australija i Kanada su jedine dvije zemlje na svijetu koje imaju franšizni sustav natjecanja, timovi koji se plasiraju zadnji ne ispadaju, postoje mnoge regulacije koje klubovi moraju ispunjati prema Savezu. Novi timovi se mogu dodati u natjecanju uz plaćanje franšizne licence. “Sydney United 58” se nalazi u NPL NSW ligi, odakle je i započela svoj put daleke 1958. godine.

Balkanski navijaci