Sinoć je policija zauzela uži centar Splita. Smjestili su se na vrhu Marmontove ulice i provjeravaju prolaznike uoči kvalifikacijske utakmice za Euro 2020. godine protiv Mađarske u četvrtak u Splitu.

Svi koji im djeluju sumnjivo su legitimisani, čak svi koji nose kapuljače ili ruksake. Jedno policijsko vozilo (marica) je parkirano kod crkve sv. Frane. Među policijom su i članovi interventne jedinice. Osiguranje za utakmicu protiv Mađarske jače je nego kada se u Splitu igraju visokorizični derbiji Hajduka i Dinama. Policija ima spremne antidron puške, a helikopteri već kruže nad gradom.

Danima u Splitu vlada opsadno stanje, a oko tisuću policajaca iz cijele Dalmacije osiguravat će utakmicu u četvrtak. Oko stadiona će biti i veliki broj policajaca u civilu. Osiguranje stoji tri milijuna kuna. Dižu se helikopteri i dronovi, dok će s mora situaciju nadgledati ratni brod.

ULAZNICE

Posljednji put Hrvatska je u Splitu igrala 2015. godine u lipnju protiv Italije, pred praznim tribinama. Dvije noći pred utakmicu u poljudski travnjak ugravirana je svastika veličine 15 metara, a počinitelji do danas nisu uhvaćeni ni identificirani.

Hrvatska će na splitski travnjak ponovno sutra u četvrtak, 10. listopada, ovaj put pred 33 tisuće gledatelja i pod mjerama osiguranja kakve Splićani ne pamte još od Mediteranskih igara 1979. godine. Ulaznice su rasprodane u jedan dan.

“Bez ulaznice na svoje ime nemojte ni dolaziti na stadion”, poručuju iz PU splitsko-dalmatinske.

Ako kontrole na ulazu budu detaljne kako se najavljuje, osobe koje pokušaju proboj na tribinu preko tuđe ulaznice bit će udaljene sa stadiona. Rigoroznijih sankcija neće biti, piše index.hr, ali kontrola se neće obavljati samo na ulazu, već i oko stadiona. Split će od srijede biti pod blokadom, oko stadiona bit će formirana dva sigurnosna prstena.

Na Poljud stiže kompletan državni vrh, predsjednica Kolinda, premijer Andrej Plenković i svi ministri. Dolazak je najavio i mađarski premijer Viktor Orban, ali ta informacija još nije službeno potvrđena.

Oko 1700 navijača Mađarske stiže u Split tijekom sutrašnjeg dana, a uoči utakmice bit će smješteni u fan-zoni kod Spaladium Arene. HNS je danas izdao posebne upute navijačima koji dolaze na Poljud. Policija će imati pravo privesti svakog navijača i udaljiti ga ako se ne bude pridržavao izrečenih pravila. Zabranjena je kupnja ulaznica na crnom tržištu i sjedanje na mjestu koje nije označeno na ulaznici.

PODIJELI