FOTO: MN Press

Za zvanični kanal Crvene zvezde, srpski pisac Matija Bećković je govorio o brojnim zanimljivostima kao navijač crveno-belih.

Bećković se podsetio i perioda krize Partizana u prošlosti, kada se doduše divio i njihovoj vernosti klubu.

Partizan je fenomen jer tu može da igra ko god hoće, ali mogu navijati ljudi samo čeličnog zdravlja. Izdržati te poraze i lomove… Nema srca koje neće prepući. Onda je bilo da se navijačima Partizana prizna neki beneficirani penzijski staž, jer navijati, to je bila propast za zdravlje.

Dotakao se Bećković i na Duška Radovića.

Ja stalno pričam tu anegdotu, pošto je moja majka čula da Duško navija za Partizan, ona je rekla “kako može jedan onako pametan i pošten čovek da navija za Partizan”. Ja to prenosim Duško, a on kaže, da, ja navijam za Partizan, ali sam objektivan.

Niko nije mogao da razuveri Srbe da je to opozicioni klub, demokratski. Šta se god događa u Zvezdi, to je imalo neku simboliku koja je ohrabrivala reakciju i protivnike režima. Kad se Kule Aćimović prekrstio jednom na centru pre početka utakmice, mislim da je cela Srbija znala kao da je ne znam kakav gest bio.

A Rajko Mitić, veliki simbol Zvezde i demokratije, imao je razdeljak na desnu stranu, a on je desna polutka, a na desnu stranu je razdeljak imao i kralj Petar II. I onda se u našim planinama mislilo da ne može drugi način i dozvoljeni način iskaže stav i opredeljenje. I na tu vrstu simbola je spala demokratija i sloboda u totalitarnom režimu.

Pričao je i o svom navijačkom shvatanju.

Moja ljubav prema Zvezdi ne zavisi od rezultata, da li su dobili ili izgubili, sporedna je stvar. Ali vernost je obavezna. Tako da, razume se, postojala je ta predstava da nema tog kluba koji Zvezda ne može da pobedi. Tako se desilo da je tukla najslavnije na svetu. Ali bio je tu drugi neki faktor, ako ona pobedi Real ili Mančester junajted, onda pomislim kako će iduće nedleje da izgubi u Obrenovcu. I to je ličilo na naš narod i mentalitet. Ako kad ona hoće i kad je to važno, onda ne postoji taj protivnik koga ona ne može da tuče. Tako da je i na taj način stvarana fama o njenoj svemoći.

PODIJELI