Za naš portal inrervju je dao predstavnik navijača ukrajinskog Dinama iz Kijeva. Govori nam o odnosima sa ruskim navijačima, njihovom stavu o Kosovu, sceni na Balkanu…

Ko je vas najveći rival u Ukrajini?
To su navijači Arsenala iz Kijeva (Antifa grupa, sada ne prate utakmice) i navijači Chornomoretsa iz grada Odesa.

Prijateljske grupe u Evropi i Ukrajini?
To su navijači kluba Dnipro i Karpaty Lviv iz Ukrajine + navijači Zalgirisa iz Litvanije. Sva tri prijateljstva potiču od kasnih 80-ih godina.

Odnosi sa Ruskim navijacima?
Totalna mržnja.

Da li ste zadovoljni promenama u državi posle revolucije 2014?
Ne, mi nismo zadovoljni. Stvari su postale malo bolje, ali donešene promjene i dalje nisu dovoljne.

U prošlosti ste podržavali srpsko Kosovo i Metohiju, da li se to promenilo?
Da, sve se promjenilo. Naša izdanja sa podrškom za srpsko Kosovo bila su 2008 godine, jer tih dana je bilo popularno kopirati Ultra stil ruskih grupa. Cijela generacija se promjenila od tog vremena. Takođe, sve vođe i sva struktura grupe se promjenila.
U 2014 godini bilo je totalno jasno ko je prijatelj a ko neprijatelj Ukrajine, od tada mi imamo više kontakta sa hrvatskim i gruzijskim navijačima.

Rodychi grupa

Možete li nam reći nešto o drugoj grupi navijača Dinama?
Mislite na Rodychi grupu? Oni su malo više “hools” stil i imaju samo nekih 100-150 ljudi. Više forsiraju tučnjave a manje su zainteresovani za vizuelnu podršku i odlazak na gostovanja.

Ciji je lik na zastavi Vase grupe?
To je Svatoslav Hrabr) – zadnji paganski kralj antičkog Kijevskog kraljevstva. Ostao je poznat zbog svoje hrabrosti i neustrašivosti.

Brojnost i ideologija vaše grupe?
White Boys Club je unija sa preko 10 ultra i hools grupa, kreće sa radom od 2009 godine. Početak ulta scene u Kijevu je bio 1980, kada je odrađeno prvo gostovanje u Moskvu. Ideologija grupe je ukrainski nacionalizam i antilijevičarstvo.

Najveci sukobi do sad?
Najveći sukobi su bili sa navijačima Spartaka iz Moskve u kasnim 80tim, kada smo gostovali u Moski par puta godišnje.

Misljenje o balkanskoj navijačkoj sceni?
Mislim da je Balkanska navijačka scena malo precijenjene, nema mnogo sukoba zadnjih godina zbog policije. Ipak, balkanski ultrasi su nenormalni. Fudbal je religija za njih.

Top 5 grupa u Evropi?
Izvinite, neću odgovoriti na ovo pitanje.

Vaše mišljenje o navijačima Spartaka iz Moskve?
Oni su naši najveći neprijatelji dugi niz godina i svaki meč protiv Spartaka je totalni haos u Kijevu. Oni su veća grupa sa mnogo jakih fajtera, nadam se da ćemo se sresti jednom.