UT: Recite nam malo istoriju Ultra pokreta u Kelnu, a posebno o Wilde Horde:

WH96: pre nego što je započeo WILDE HORDE, u Kelnu je postojala još jedna grupa koja je imala malo ultra-dodira, “Ultras CCAA”, koja je osnovana 1994. godine. Uz izuzetak su bili prva grupa širom zemlje koji su koristili zastave i transparente i doveli Tifo na tribine u Kelnu. Osnivači VH96 su prvi put otišli ​​sa tom grupom, ali krajem 1996. godine, upravo u decembru, više se nisu slagali sa načinom na koji je grupa delovala. Članovi grupe “Ultras C.C.A.A.” pratili su fudbal i desavanja u Britaniji, a neki mlađi dečaci poprimili su njihov stil. Oslobodili su se i osnovali novu grupu, “Wilde Horde”. WH96 je tada počeo polako da deluje. Nakon jedne godine postojanja, grupa je imala oko 30 članova, a članovi su porasli polako. Prve zastave, baneri i setalice grupa napravila u prve dve godine. Kako je grupa pratila novi mentalitet i ideale, dečaci su se preselili sa stalnih mesta u Sudkurve, na gornjem jugu, upravo na “Sekciji 24”, koja je bila prva zvanična lokacija Wilde Horde na starom Mungersdorfer Stadionu. Na prvom ispadanju u istoriji kluba u našem timu Keln F.C. u drugu Bundesligu u ljeto 1998. godine, grupa je imala oko 50 članova. Od tada, Keln je igrao dve godine u drugoj Bundesligi. Šta je bilo loše za klub, bilo je dobro za VH96 i ostatke ovih navijača, koji su otišli ​​na sve utakmice.

Dok se druge Bundeslige utakmice igraju petkom, nedeljom i ponedjeljkom, pa čak i sredinom nedelje, samo su nasi navijači, isli svi i svugde na gostujuće utakmice. Svi mogu zamisliti, da nije lako otići na utakmicu u Kotbus oko 600 kilometara, u ponedjeljak uveče zbog školskih, univerzitetskih i radnih obaveza. Dakle,ispadanje u drugu Bundesligu bila je dobro za grupu i ostale navijače koji su uvek bili tamo, jer su se Kelnovi navijači stabilizirali i to je bilo kao porodica u ove prve dvije godine bundeslige. Kada je Keln F.C. promovisana u Bundesligu 2000. godine, Wilde Horde je imala oko 120 članova i bila je spremna za Bundesligu, a struktura grupe postala je jasna i sve je išlo pravim putem. Prvi vrlo dobri tifozi su napravljeni. Pošto je Keln veliki klub sa sjajnom tradicijom i istorijom, uvek podižemo mnoge fanove u gostima. Dakle, Vilde Horde je napravila svoj put, prema kojoj je grupa sada. U međuvremenu smo dobili najpoznatiju i najveću grupu u Kelnu i veoma smo poštovani širom zemlje kao jedna od najboljih organizovanih Ultra grupa u Nemačkoj. Naše aktivnosti obuhvataju stvari kao što su organizovanje sopstvenih autobusa gostovanja, stajanje na domacim utakmicama, radimo odeću, naljepnice i karte za gostujuće utakmice. Imamo i sopstveni časopis “Mentalita Kolsch” (već 9 izdanja), koji su napisali naši članovi. Dalje, svake godine redovno organizujemo dobrotvornu kampanju u božićno vreme pod nazivom “Horde Karitativ”. Novac ili stvari koje sakupljamo tamo su za decu iz Kelna, koji imaju socijalne probleme.

Mi stvarno držimo oko 350 sezonskih karata na Mungersdorfer Stadion (svi članovi zajedno u odvojenim dijelovima stadiona), od kojih je 200 u našem delu, “Blok S3” u Sudkurve. Glavni ciljevi su i dalje, da organizujemo najbolju podršku za naš tim. Vodje koje su postavljene ispred gomile u Sudkurve, animiraju celu Sudkurve za podršku našem timu Keln F.C. Kao što vidite, wH96 je veoma aktivan za svoj klub i njegov grad. U ovom trenutku imamo oko 500 članova! U decembru 2006. imali smo našu 10-godišnju zabavu sa oko 500 gostiju i napravili dva velika vatrometa na našoj 10-godišnjoj utakmici protiv Kaiserslauterna istog meseca. 10 godina je dugo vremena, ali mi smo motivisani da nastavimo. A ko zna? Svi se nadamo da će KOLON igrati u Evropi nekad, to je san koji svi sanjaju u Kelnu. Ako je neko zainteresovan, samo posetite našu internet stranicu: vvv.vh96.de

UT: Ime Vilde Horde je veoma specijalno šta znači ime i zašto ste izabrali ovo ime?

WH96: Da, u pravu si, ime naše grupe je najneobičnije od starijih nemačkih grupa. Kako su svi tada koristili imena poput “Brigade”, “Commando” ili “Ultras”, želeli smo da imamo posebno ime koje se razlikuje od ovih opštih oblika imena koje su koristile neke druge grupe. Pronalaženje imena nije bila posebna priča. Neki od osnivača sjedili su jedno veče i pili pivo, a ime “Wilde Horde” bilo je izabrano! Ime je pronađeno slucajno ,sa ciljem kako bi se izrazila nove ultra generacije u Kelnu.

UT: Na području Rheinlanda su mnogi klubovi blizu, takođe Ruhrvallei nije daleko, koliko je uticaj na vaš svakodnevni život i kakav je odnos prema tim klubovima?

WH96: To se razlikuje. Prvo, imate tri velika rivala Fortuna Dusseldorf, Baier Leverkusen i Borussia Monchengladbach imali veoma dobre i uspješne timove. Mlađom generacijom kao što smo mi, sa Bajer Leverkusenom je veca mržnja, jer su igrali veoma dobar fudbal u poslednjih deset godina od kako naša grupa i momci oko nas idu na utakmice u Keln. Ovde morate razmišljati o kontrastu koji klubovi imaju jedni drugima: s jedne strane Keln, veliki klub, veliki grad, veliki fanovi, veliki stadion, ali igraju ne bas sjajan fudbal u posljednjih 15 godina, sa druge strane Leverkusen, mali industrijski klub, mali grad, zanimljivo je samo kompanija Bajer, ali igranje dobrog fudbala i redovno učestvovanje u evropskim kupovima. Mislim da su navijači iz Kelna malo ljubomorni za Leverkusen, koji se tiču njihovog razvoja. Bilo je teško kao navijaču iz Kelna, da vidim Leverkuzen da igra u finalu Lige šampiona u maju 2002, dok smo mi u drugu bundesligu. Ali ponosni smo što ne volimo moderan fudbal. Ne želimo igrati u Ligi šampiona samo zbog novca u fabrici, a ne zbog dobrog rada, bodrimo zvaničnike našeg kluba, želimo da vidimo pravi fudbal. Sa Dusseldorfom nismo duze igrali (poslednja utakmica u aprilu 1999.), a rivalstvo sa Diseldorfom više se sastoji od istorije između gradova i razlika u mentalitetu obojica gradova.

Čak počinje i sa različitim brandovima piva: imamo naš Kolsch, oni imaju svoj Altbier. Mislim da je sva rivalstva u tim klubovima drugačija i posebna u svom obliku. Ali igre protiv ova tri kluba su veoma posebna za Kelnove navijače, navijače i Ultrase! Nasuprot tome, rivalstvo Alemanni Aachen nije toliko intenzivno za nas. Ne postoji pravi uticaj u svakodnevnom životu od utakmica, jer je s jedne strane Keln veliki grad (milion stanovnika) i normalno je da nema puno ljudi iz Kelna koji odlaze u Monchengladbach, Aachen, Dusseldorf ili Leverkusen da rade ili studiraju . Sa druge strane, Keln je grad sa ogromnim univerzitetom, neki članovi drugih grupa dolaze ovde. S obzirom da je Streetart postao popularniji u nemačkom pokretu, pojavom nalepnica. Dakle, naš grad se čisti od simbola drugih grupa. Ali rivalstvo samo “živi” na večernjim utakmicama većinu vremena. Što se tiče klubova iz Ruhrvalleia, postoje i neki posebni protivnici poput FC Schalke 04, Borussia Dortmund, VfL Bochum, Rot-Veiss Essen i drugi. Neki od ovih klubova imaju puno obožavalaca i veliku klupsku istoriju, pa je uvijek zanimljivo igrati protiv ovih klubova. Mnogi ljubitelji Keln-a, na primer, žele da odu na utakmicu u Bochumu jer imaju jedan od najlepših stadiona u Nemačkoj . Sve u svemu, zanimljivo je da je oko 10 do 12 klubova u prvoj i drugoj Bundesligi toliko blizu, dok su ostali klubovi rasprostranjeni širom sjeverne, istočne i južne Nemacke. Postoje i neke druge ultragrupe u Kelnu, Fortuna Koln i Icehockei Club Kolner Haie, ali im nemamo gotovo nikakve kontaktne tačke.

 

 

 

 

 

UT: Molim vas, recite nam o drugim neprijateljima i posebnom odnosu / situaciji sa Ultras-om iz Istočne Nemačke:

WH96: Osim rivala u blizini našeg grada ili u našoj regiji, Ultras iz Frankfurta nisu zapravo naši najbolji prijatelji. Mislim da se ovo rivalstvo između obe grupe vraća u neke sukobe između grupa i zato što su ove grupe zapravo dve od boljih, ako ne i dve najbolje Ultra grupe u Nemačkoj, dok je Frankfurt ustvari malo bolji od nas. Njihova domaca podrška je fantastična već nekoliko godina. U pitanjima kvantiteta i kvaliteta, ove dve grupe su sigurno najbolje u Nemačkoj. Ali nemojte pogresno razumeti, postoje neke manje grupe koje su takođe vrlo dobro organizovane i poštovane. Veza sa Ultras-om iz Istočne Nemačke je sasvim čudna: pošto smo u sezoni 2004/2005 igrali sa još nekoliko klubova iz Istočne Nemačke (Erzgebirge Aue, Dinamo Dresden, Rot-Veiss Erfurt, Energie Cottbus) sukob Istok-Zapad je van fudbala.

Oni su živjeli komunizam na istoka v oko 40 godina i tek sada stigli na nivo u Nemačkoj. Postoji mnogo više nezaposlenosti i mnogo više društvenih problema u istočnom delu Njemačke, i mislim da se i ova socijalna razlika pokazuje u fudbalu. Mnogi klubovi, koji su odigrali evropski kup pre pada zida, sada igraju samo u trećoj ili četvrtoj diviziji Njemačke, ali imaju veliku gomilu navijaca i dugotrajnu fan-tradiciju. Klubovi kao što su FC Magdeburg, Lokomotive i Chemie Leipzig, Union Berlin, BFC Dinamo Berlin ili Chemnitzer FC patili su od ponovnog ujedinjenja Njemačke, jer je odsustvo novca izazvalo i izazva mnoge probleme tim klubovima. Stil istočno-nemačkog Ultras-a je više uzdignut u Poljsku i Istočnu Evropu, dok se Vest German Ultras oslanja na primere u Francuskoj ili Italiji.

Kakvo je vaše mišljenje o Ultra vremenu u Evropi, koju scenu po vašem mišljenju najbolje i koja scena ima dobar razvoj?

WH96: Evropa: jedan kontinent – mnogo mentaliteta – ali svi inspirišu na svoj način. Mislim da je fudbal voljen i živi u Evropi, vise nego u bilo kom dijelu svijetu. Na jugu Evrope, na primer zemlje poput Grčke, Italije ili Istočne Evrope definitivno žive ultrazvučnim načinom života ekstremnije nego zemlja poput Njemačke. Ali nemojte zaboraviti da je ultra pokret u Nemačkoj prilično mlad. Prve grupe su osnovane sredinom devedesetih godina, kada su grupe u Italiji ili ostatku južne Evrope postojale skoro 30 godina. Nemačka scena ima ogroman potencijal i bilo bi zanimljivo znati, gde ćemo biti za deset ili petnaest godina. Dok pratimo Francusku, zbog našeg prijateljstva prema momcima Supras Auteuila, rekli bismo da je Francuska veoma zanimljiva scena. Grupe i štandovi u Marseju, St. Etienne ili Parizu su vrlo impresivni!

PODIJELI