Intervju za portal Balkanski navijaci dao je predstavnik navijacke grupe Ultra Semendria iz Smedereva.

Nastanak i istorija grupe ukratko?

-Trend nastajanja navijačkih grupa krajem 80-ih i početkom 90-ih zahvata i Smederevo. Oktobra 1993-će dotadašnji navijači, prave organizovanu grupu, koja objedinjuje momke iz različitih delova grada i daju joj ime „Despoti“, po uzoru na osnivača grada Despota Đurđa Brankovića. Početna tribina je bila zapadna, tada jedina na stadionu, koji je bio u izgradnji. Sa usponom fudbala u gradu tih godina, i „kop“ je bio sve masovniji.

 Grupa nekad i sad?

– Grupa se kroz vreme stalno menjala, što je i normalno. Menjali smo tribine, nekad svojevoljno, nekad silom prilika, menjao se pravac u kome grupa ide, a nažalost imali smo i taj period neslaganja i međusobnih sukoba. Svako vreme ima svoju težinu, dobre, ali i loše stvari.

 Menjanje imena(Despoti pa US) i pad udarne zastave?

-Ono što prvo treba da se naglasi je da smo mi uvek bili i ostali, Despoti. Ultra Semendria je nastala kao bunt mlađih navijača Smedereva protiv tadašnjeg vođstva Despota koje je ogrezlo u agenturi i nenavijačkim stvarima. Istok se tada borio za čistu, zdravu navijačku priču, iako je trpeo neverovatnu represiju. Bili smo uporni i na kraju pobedili. Nakon svega toga, 2010. je usledio povratak na severnu tribinu, koja je određena za navijače Smedereva.

Svako ima svoje viđenje tog pada zastave. Mi ne sporimo našu veliku grešku i za to nema opravdanja, ali svi već znaju kako je zastava ukradena. Sad da li je to za protivnike minus ili plus, neka sude drugi…

Prijateljske grupe? Nekada dobri odnosi sa Komitimai sadasnje stanje?

-Naša grupa nema zvanična prijateljstva. To sa Komitima je bila priča između pojedinaca sa jedne i druge strane. Vremenom je to slabilo, kako se isti sve slabije pojavljuju na utakmicama.

 Grupa je u poslednjih 15-ak godina gostovala po nekim od najvecih evropskih stadiona ali i po nekim od najvecih seoskih livada, koje su prednosti i mane nizih liga?

-Da, naša grupa je od gostovanja Ipsviču, Minhenu, Sarajevu, došla do gostovanja po raznoraznim srpskim selima. Šta je, tu je, drugi klub nemamo, pratimo ga gde on igra, a nadamo se da ćemo jednog dana, opet imati gostovanja van Srbije.

Što se tiče gostovanja po selima, svako je priča za sebe.

 Odnos sa lokalnim Delijama i Grobarima?

– Situacija nije ništa drugačija nego u ostalim gradovima Srbije. Smederevo nije velegrad.

 Poznato je da su smederevci jedna od najvernijih grupa koja prati reprezentaciju, da li je bilo nekih ozbiljnijih pokusaja da se to podigne na neki visi nivo sa ostalim ozbiljnijim grupama i pojedincima?

-Trudimo se da aktivno pratimo reprezentaciju, i to ne samo u fudbalu. Mislimo da je želja svakog srpskog navijača da se napravi ozbiljna priča oko reprezentacije, i da treba podržati pokušaje da se navijačka Srbija ujedini. Nažalost, bilo je i onih pokušaja koji su se ispostavili kao loši, i mi smo tu bili, ali i to je deo navijačkog života. Napred Srbijo!

 Veliki derbi cetralne Srbije i rivalstvo sa CDJ?

-Mi smo veoma ponosni na naš „Srpski derbi“ koji igraju Smederevo i Radnički i samo rivalstvo sa Crvenim Đavolima. Svaka naša utakmica ima posebnu draž, svi se dignu na noge, svaka utakmica je puna dešavanja, istorija sukoba poprilična… Ukratko, to je ono što pravim navijačima treba!

Poslednji put smo se sastali sa njima prošle sezone. Prvu utakmicu, koja se igrala u Kragujevcu, je Radnički dobio sa 2:1, gde smo imali sukob sa policijom pre meča, a druga, u Smederevu, je završena 0:0.

 Trenutno stanje navijacke scene na Balkanu?

-Navijača sve manje, nažalost.

 TOP 5 grupa na prostoru bivse SFRJ?

-Grupa nema mišljenje o ovome, niti voli ta rangiranja.

PODIJELI