Istorija navijača Voždovca vezana je za 1912-u godinu, kada je FK Voždovac osnovan. To je bila publika koja je aplauzima pozdravljala svoje miljenike, gledajući utakmicu sedeći. Ipak, za istoriju navijača Voždovca upisana je 1987 godina, kada se u naselju Braće Jerković organizuje prva ultra navijačka grupa – VILENJACI. Bilo ih je oko 30 i to su bili momci iz kraja koji su igrali fudbal u omladinskom pogonu Voždovca. Pored Vilenjaka pojavili su se i ZMAJEVI (to je tradicionalni nadimak FK Voždovca) i delovali su zajedno. VILENJACI su bili skloni neredima i krađama tako da su već na svojoj prvoj utakmici na Lionu, koju je Voždovac dobio sa 2:0, napravili su nered tj. opljačkali su poslastičarnicu odnevši skoro sve iz nje.

Navijači Voždovca su od samog početka imali svoj stil navijanja i trudili se da budu originalni. Pirotehnička sredstva su uglavnom bila korišćena za prekidanje utakmica, kao npr. protiv Zvezdare, Sinđelića, Hajduka, Žarkova… Svi protivnički navijači koji su u to vreme dolazili na stadion Voždovca nisu dobro prolazili a ono po čemu su bili poznati VILENJACI i ZMAJEVI je da su voleli da otimaju zastave i da ih odmah iscepaju ili spale. Tako su bez zastava ostali Tornado Lion (2 kom.), Service Crew Žarkovo (2 kom.), Dijabole BSK, Buldozi Sinđelić…

Sezona 88/89 donosi na scenu još jednu grupu navijača Voždovca. To su bili GENOES UNITED koji su svoj kop postavili na istoku. A negde u isto vreme ZMAJEVI i VILENJACI su se ujedinili tj. ZMAJEVI su ušli u sastav VILENJAKA i povukli svoju zastavu sa kopa. Ove dve navijačke grupe se nisu poznavale ali spajala ih je jedna stvar – ljubav prema Voždovcu. Naravno GENOES UNITED prelaze posle izvesnog vremena na zapad i ujedinjuju se sa VILENJACIMA. Sezona 89/90 donosi još jednu novu grupu navijača, sa zanimljivim imenom HASINI TRAFIKARI. To je bila ekipa koje je na stadion doveo fudbaler Voždovca – Hasa, a svoj kop su postavili na južnoj tribini stadiona da bi naravno posle izvesnog vremena i oni prešli na Zapad i ujedinili se sa već postojećim grupama na zapadu. Ipak, baš kada se očekivalo da će grupa zaživeti zauvek, ona se raspala…mada i dan danas neki od tih navijača i danas dolaze na stadion i jedina poruka im je “…mi smo tu ako zatreba…”.

 

 

Godina 1990 donosi na scenu novu navijačku grupu koja je po uzoru na film “Ratnici podzemlja” delovala više kao ulična banda nego navijačka grupa. Ime je naravno poznato svima – INVALIDI VOŽDOVAC !!! Avgusta 1991 nastala je 14 metara duga zastava sa imenom grupe i srpskom zastavom sa grbom u sredini kao obeležjem grupe. U to vreme gostujući navijači su retko dolazili na stadion Voždovca (verovatno jer su VILENJACI učinili svoje) pa su INVALIDI morali da prave nerede po gostujućim terenima. Naravno, u nedostatku gostovanja po Srbiji posećivane su i utakmice ženskog rukometnog kluba Voždovac jer nove generacije koje su se pojavile u sezoni 1993/1994 bile su željne dokazivanja. Od tada brojnost grupe je u konstantnom porastu, u svakom delu grada ima bar jedan navijač Voždovca a koreografije i pirotehničke fešte su daleko iznad ranga takmičenja fudbalskog kluba. NAŠE OČI VIDE SAMO VOŽDOVAC !!!

 

Grupa navijača F.K. Voždovac iz Beograda, osnovana 1990. godine i verno bodri i podržava svoj klub koji je nastojao da svoj srpskoligaški status pretvori u višedecenijski san, koji se zove “Prva Telekom liga” (nekadašnja druga liga). U proteklih par godina, osim jubileja desetogodišnjice grupe, održan je i jedan, zlata vredan, kojim se malo ko može podičiti od srpsko-crnogorskih klubova. Devedeset godina kluba i sada već osamnaest godina vernosti klubu sa Dušanovca je morate priznati, retkost na našim prostorima. Voždovac je 2004 godine ušao u Prvu Telekom Ligu i time nam poklonio nove izazove, akcije… Sledeće sezone potom, VFK je na iznenađenje svih nas ušao u najviši rang naših takmičenja – SuperLigu. INVALIDI su u toj sezoni počeli da doživljavaju blagu takoreći “ekspanziju”, brojnost grupe se naglo povećala, dok je protiv Crvene Zvezde na otvaranju stadiona zabeležena rekordna poseta u našem kavezu od preko 500 INVALIDA.

 

 

 

 

Osim omasovljenja i kristalizacije “INVALIDI” se mogu svrstati pod navijačko osveženje naše tifo scene. Za razliku od navijača klubova iz iste lige, koji pored srpskoligaškog podržavaju i “veće klubove” i mešaju obeležja istih, “INVALIDI” su od kluba nezavisni i potpuno samofinansirajuci. Marketing koji se sastoji od odlično urađenih i kvalitetnih navijačkih rekvizita (dukserice, prsluci, šolje, kačketi, nekoliko vrsta šalova itd.) je finansiran iskljucivo od članarine, koju navijači VFK-a sakupljaju mesečno. Tu su naravno i novi veliki barjaci, nova velika zastava par pirotehničkih fešti koje kakve nisu pravile ni mnogo veće navijačke grupe. Urađen je i grafit koji je, bar na stadionima u prostora SFRJ najveći – dimenzija (50 h 2.5 metara).

 

Nedolazak ozbiljnijih navijačkih protivnika na naš stadion je doveo do toga da incidenata skoro i nema. Iako samo takmičenje (treća liga) nije davalo inspiraciju, bezrezervno smo pružali podršku našem dragom i jedinom F.K. Voždovcu. Ako i ne dosanjamo san o višem rangu (nekada druga liga a sada evropa) naše oči će i dalje gledati samo Voždovac. Nadamo se da su sva trenutna događanja početak nečeg velikog koliko za klub, toliko i za nas i za ceo fudbalski Beograd. Bez kompleksa “mali klub” ili pak “mala grupa”, idemo dalje sa mnoštvom ideja, inovacija i dugoročnih planova. Pravljenje novih liga učiniće i naša gostovanja zanimljivijim. Uostalom sam drakonski zakon o navijačima će učiniti da jezgra navijačkih grupa budu još tajnovitija i maštovitija, kako bi doskočili zakonu. Vreme će pokazati ko je šta i ko je ko u budućim događanjima na i oko fudbalskih borilišta. KO NAS NE ZNA UPOZNAĆE NAS AKO NAS ZNA UPOZNAĆE NAS JOŠ BOLJE!!! Invalidi Voždovac 1990 SVOM SNAGOM

 

PODIJELI